Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Proizvajalec polprevodnikov za umetno inteligenco Nvidia čez noč postalo podjetje vredno skoraj 1 bilijon dolarjev

Za nami je še en relativno umirjen teden. Čeprav se je dogajalo kar nekaj stvari, ki bi lahko opazneje vplivale na kapitalske trge, pa so ti zaenkrat v nekakšnem zenu, ko slabše novice iz gospodarstva ne vplivajo pretirano na trge, saj so ti bolj osredotočeni na zgodbe, ki se bodo dogajale v prihodnosti. Zvezda preteklega tedna je zagotovo proizvajalec polprevodnikov za umetno inteligenco Nvidia, ki je presenetila z rezultati in skoraj čez noč postala podjetje vredno skoraj 1 bilijon (1.000 milijard) dolarjev. V tem ekskluzivnem klubu je le nekaj podjetij kot so Apple, Microsoft in Amazon. Zgodbe okoli uporabe umetne inteligence v vsakdanjem življenju in posledično potrebi po novih in večjih investicijah še naprej burijo domišljijo vlagateljev. Tehnološke delnice, še posebej podjetij povezanih z razvojem AI oziroma umetne inteligence, so še naprej tiste, ki diktirajo tempo in smer trga. Nasdaq je pridobil v preteklem tednu 3,5 % in to pojasni tudi 1,4 % porast glavnega ameriške indeksa S&P 500. Poleg Nvidie so v ospredju predvsem delnice Microsofta, Googla ter drugih največjih tehnoloških podjetij, močno pa so zrastle tudi delnice nekaterih malo manjših tehnoloških podjetij kot so AMD, Adobe ali Palantir. Brez tehnoloških podjetij bi bil rezultat delniškega trga precej slabši, saj so preostale panoge večinoma končale v negativnih številkah. Tema, ki je prevladovala pri ostalih panogah, je bila strah pred nezmožnostjo dogovora med republikanci in demokrati o dvigu meje zadolževanja. Slednje sicer po informacijah s konca tedna kaže kot razrešeno, a vseeno počakajmo, da v sredo to potrdita še kongres in senat. Podatki s trga dela ostajajo zelo močni, se pa razpoke še naprej večajo v nepremičninskem delu gospodarstev, kjer visoke obrestne mere vztrajno slabšajo položaj večine lastnikov nepremičnin, ki morajo v naslednjih 24 mesecih refinancirati zajeten del posojil.

Največji popravek so doživele delnice proizvajalcev luksuznih dobrin

Nepremičninsko je položaj trenutno najslabši v Skandinaviji, kjer enemu največjih nepremičninskih imperijev grozi zlom. A to ni bil razlog za slab rezultat evropskih delnic pretekli teden. Kitajske gospodarske težave so začele vse bolj vplivati na preostali svet in tu je najbolj izpostavljena Evropa ter njena podjetja, ki so izrazito izvozno naravnana. Največji popravek so doživele delnice proizvajalcev luksuznih dobrin, saj podatki kažejo, da se nakupno navdušenje po odprtju države umirja, do rasti luksuznih podjetij v zadnjih letih pa je prišlo zaradi velike potrošnje azijskih kupcev. Tudi nemški zdrs v tehnično recesijo ni nekaj kar bi razveselilo evropske vlagatelje a zaenkrat se zdi, da jih ohlajanje ekonomske aktivnosti pretirano ne skrbi. Tudi napovedi novih dvigov obrestnih mer ECB delniških naložb zaenkrat ni prizadele.

Nadaljujejo se negativni trendi na trgih v razvoju

Večjo skrb prinaša nadaljevanje negativnih trendov na trgih v razvoju. Indija sicer izgleda dobro, a to je tudi edini trg, ki vlagatelje navdaja z optimizmom. Turčija je dobila novega starega predsednika, ki bo zelo verjetno nadaljeval z zastavljeno ekonomsko politiko. Pričakujemo lahko nadaljnje padce vrednosti turške lire, zelo kmalu tudi neko obliko devalvacije, saj analitiki napovedujejo 30 % upad valute do konca leta. Kitajske delnice še naprej močno drsijo. Nepremičninske razpoke so vse večje, prebivalstvo pa je stopilo na zavoro pri trošenju, kar znižuje gospodarsko rast. Geopolitična trenja se nadaljujejo, najbolj izrazita so pri novih omejitvah pri prodaji visoko tehnoloških proizvodov, predvsem čipov, kitajskim podjetjem.

Male izgube na obvezniškem trgu 

Obvezniški trg je nekaj malega izgubil in ameriška 10-letna zakladna menica je zdrsnila proti 3,8 % letnemu donosu, podobna nemška pa proti 2,5 %. Vlagatelji še vedno v tečaje vračunavajo znižanje obrestnih mer že v letošnjem letu, čeprav postaja vse bolj jasno, da je to zelo malo verjetno. Ta pogled skozi rožnata očala predstavlja največji problem za kapitalski trg, saj bi morebitna streznitev, povezana s kakšnim negativnim ekonomskim dogodkom in zaradi visokih vrednotenj na delniških trgih, lahko pripeljala do močnejše korekcije.

 

NASVET ZA VLAGATELJE

Obrestne mere in denarna politika ostajata gonilo kapitalskih trgov. Vpliv višjih obrestnih mer se v gospodarstvu še ni pokazal vseh negativnih posledic. Inflacija se ohlajanja a predvsem jedrna inflacija ostaja trdovratna, zlasti zaradi najemnin. Trg dela je močan in svetovno gospodarstvo se kljub geopolitičnim turbulencam drži v območju rasti. Vlagatelji še naprej preveč optimistično pričakujejo obrat politike obrestnih mer. Optimističen scenarij nižanja obrestnih mer posledično predstavlja precejšnje tveganje za trge. Scenarij ohlajanja gospodarske rasti, recesije in s tem upad dobičkov niso upoštevani pri visokem vrednotenjih delniški trgov. Globalne delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe ostajajo relativo drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohraniti je potrebno dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo ohranjanja in krepitve prihrankov. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za trenutne politične in gospodarske razmere. Izpostavljeni ostajajo skladi Generali Vitalnost, Generali Tehnologija in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in ugodno vrednoteno, obenem se rišejo nekatere dobre zgodbe kot je prodor AI v zdravstvo ter zdravilo za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic ter manjšega deleža finančnih trenutno predstavlja varen otok v viharnem delniške morju, a klici zaradi (pre)dragih tehnoloških delnic postajajo vse glasnejši. Na drugi strani imamo vročo AI zgodbo, ki podžiga tehnološke velikane. Obveznice v 2023 delujejo kot dobra naložba. Cikel dvigov obrestnih mer se bliža koncu, inflacija se umirja in oboje veča privlačnost obvezniških naložb. Za potrpežljivega vlagatelja so to časi, ko nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih.