Kitajski biotehnologi se prebujajo

Leta 1967 je kitajska vlada postavila projekt, s katerim bi poiskali zdravilo za malarijo. Temu se je nekoliko kasneje pridružila tudi kitajska farmakologinja JouJou Tu. S pomočjo tradicionalne kitajske medicine ji je uspelo razviti zdravilo proti malariji, ki je še danes del zdravljenja pri tej bolezni. Za ta dosežek je leta 2015 dobila tudi Nobelovo nagrado za medicino.

50 let kasneje Kitajska zapisuje nove mejnike pri odkrivanju zdravil. Eno izmed najbolj najnaprednejših podjetij je Hutchison MediTech, ki kotira v Londonu. Podjetje je v lasti enega izmed najbogatejših Kitajcev Li Ka Shinga. V podjetju so letos vložili prošnjo za odobritev kitajskega zdravila, ki bo lahko izredno učinkovito pri zdravljenju nekaterih rakavih obolenj. Lokalna podjetja se združujejo tudi s tujimi multinacionalkami. Na področju razvoja največ investirajo Eli Lilly, Novartis in Roche. Prav omenjena podjetja, kjer je znanje v veliki večini kitajsko, so poslala nova zdravila v registracijo, ki jim bo omogočila prodajo na globalni ravni. Nova zdravila se pričakujejo predvsem pri zdravljenju diabetesa, hepatitisa B in v onkologiji.

Za kitajsko ne velja več pravilo, da se tuja podjetja selijo tja zaradi nižjih stroškov, ampak vedno bolj zaradi ogromnega kitajskega trga. Trenutno je celoten trg zdravil velik okoli 100 milijard evrov, kar pomeni, da je za ZDA to drugi največji trg na svetu. Če pogledamo, koliko novih zdravil se razvije na Kitajskem, se številka ustavi pri štirih odstotkih. Daleč največ razvoja pride iz ZDA, kjer se razvije okoli 50 odstotkov vseh novih zdravil. Inovacije seveda premika denar in tega je na Kitajskem vedno več. Leta 2007 se je v razvoj vložilo 2 milijardi evrov, leta 2012 pa že 8 milijard. V ZDA so v letu 2012 vložili 105 milijard evrov, kar pa je 9 odstotkov manj kot leta 2007. Izboljšuje se tudi regulacijski organ, t. i. CFDA. Ta je v preteklosti dopuščal registracijo precej lažnih zdravil. Zdaj pa so procesi in postopki registracije jasni in pregledni ter precej hitrejši kot v preteklosti. Zdi se, da trenutno na Kitajskem nastajajo nova največja biotehnološka podjetja na svetu, ki bodo čez 5-10 let krojila sam svetovni vrh. Tako pravi tudi direktor še enega uspešnega kitajskega podjetja BeiGene, ki kotira v ZDA.

Preglednejša regulacija, znanje in denar so začeli premikati meje pri razvoju novih zdravil na Kitajskem. V prihodnosti tako lahko na borzi pričakujemo nova imena med najbolj inovativnimi podjetji na področju medicine.

David Zorman, upravitelj

O avtorju: David Zorman

David Zorman je diplomiral leta 2008 na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Že kot študent si je leta 2005 začel nabirati znanja s področja upravljanja premoženja kot finančni analitik v borznoposredniški družbi KD BPD. Januarja 2008 se je zaposlil v družbi Generali Investments (prej KD Skladi), kjer upravlja globalni sklad skladov Generali Prvi izbor, geografski sklad Generali Amerika ter sektorska sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost. Revija Moje finance mu je leta 2011 podelila prestižno priznanje najboljšega upravitelja leta.