KD Skladi in Peakside Capital kupili prvo nepremičnino za sklad KD Adriatic Value Fund

(Ljubljana, 19. april 2018) KD Adriatic Value Fund, specialni investicijski sklad, prvi regulirani nepremičninski alternativni investicijski sklad (AIS) v Sloveniji, ki ga upravlja družba KD Skladi, je v sodelovanju s Peakside Capital, mednarodno svetovalno družbo za nepremičnine, v petek, 13. aprila 2018, zaključil svoj prvi nakup v Sloveniji - nakup poslovne stavbe Tivoli Center. Družbi KD Skladi in Peakside Capital sta združili moči in prepletli poznavanje lokalnega nepremičninskega trga z globalnim strokovnim znanjem in izkušnjami pri upravljanju nepremičninskih naložb institucionalnih vlagateljev.

 

Gospodarska rast, ki znatno presega povprečje v EU in kratkoročno pozitivni obeti glede vrzeli v donosih v primerjavi z drugimi evropskimi nepremičninskimi trgi, so samo nekateri od razlogov, da je družba KD Skladi, ena od največjih in najstarejših družb za upravljanje v Jugovzhodni Evropi (JVE), v sodelovanju s Peakside Capital, neodvisno družbo za upravljanje nepremičnin, ustanovila KD Adriatic Value Fund. Gre za prvi regulirani nepremičninski alternativni investicijski sklad v Sloveniji. V skladu so svoja sredstva združili institucionalni vlagatelji iz regije. Do sedaj je sklad zbral sredstva, ki mu dajejo možnost investicij v višini 50 milijonov evrov. Prva naložba sklada je prvovrstna poslovna stavba Tivoli Center v Ljubljani, z nakupno vrednostjo 13 milijonov evrov in neto donosom nad 8 %. Nepremičnina se nahaja na odlični lokaciji v središču Ljubljane s celotno površino za oddajo (GLA) v velikosti okoli 8.000 m2 v dveh povezanih stavbah. 97 odstotkov teh prostorov zasedajo dolgoročni, poslovno stabilni in ugledni najemniki, poleg tega pa objekt odlikujejo odlične prometne povezave ter dobra dostopnost z osebnimi prevoznimi sredstvi in javnim prometom.

 

Ob tej priložnosti je Luka Podlogar, predsednik uprave KD Skladov poudaril: “Veseli smo, da smo zaključili prvi nakup komercialne nepremičnine za naš novi nepremičninski sklad in s tem potrdili, da smo pionirji razvoja v Sloveniji tudi na področju nepremičninskih skladov. S tem v praksi uresničujemo strategijo družbe, v okviru katere smo uspešno upravljanim skladom za male vlagatelje dodali tudi alternativne investicijske sklade za institucionalne vlagatelje.”

Stefan Aumann, partner pri Peakside Capital, pa je dodal: “Nakup nepremičnine Tivoli Center je odličen začetek delovanja nepremičninskega sklada KD Adriatic Value Fund. Veseli smo, da smo v svoj portfelj pridobili perspektivno poslovno nepremičnino na prestižni lokaciji, ki jo najemniki izjemno cenijo in je del rastočega trga nepremičnin v Ljubljani. To je prvi korak k oblikovanju širšega portfelja podobnih naložb v regiji, ki vlagateljem v sklad obeta stabilne donose v prihodnosti.”

 

KD Adriatic Value Fund je specialni investicijski sklad, ki ga upravlja družba KD Skladi. Naložbeni cilj KD Adriatic Value Fund je ustvariti donos za investitorje iz naslova prihodkov od najemnin in kapitalske rasti iz naložb v nepremičnine v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, s poudarkom predvsem na pisarniških in trgovskih nepremičninah. Vse tri ciljne države predstavljajo regijo, kjer je nepremičninski sektor še relativno nerazvit in donosi privlačni, dolgoročni uspeh sklada pa podpira tudi močna gospodarska rast.

 

Družba KD Skladi, ki je bila ustanovljena leta 1994, je ena od največjih in najstarejših družb za upravljanje v Jugovzhodni Evropi. Skupaj s hčerinskimi družbami upravlja okrog 800 milijonov evrov sredstev v 34 skladih in 13 drugih portfeljih v okviru storitve gospodarjenja s finančnimi instrumenti (skupaj s svojimi odvisnimi družbami) po celotni regiji JVE, med drugim najstarejše vzajemne sklade v Sloveniji in na Hrvaškem.

Peakside Capital je bila ustanovljena leta 2010 kot spin-off iz investicijske banke Merrill Lynch in ima 40 zaposlenih (vključno z odvisnimi družbami). Deluje predvsem v Nemčiji in v državah vzhodne Evrope. Upravlja sklade in mandate za upravljanje. Trenutno ima približno 1 milijardo evrov bruto sredstev v upravljanju.