Kako vlagati in kam vložiti svoj denar, ko na trgu vlada medved

Borze se tako kot ekonomije, gibljejo ciklično. To pomeni, da v določenem obdobju vrednost na borzah narašča in govorimo o t. i. bikovskem trgu in v naslednjem obdobju pada, govorimo o t. i. medvedjem trgu.

 

 

Ko na trgih vlada medved, govorimo o padajočem trendu vrednostnih papirjev oziroma je obdobje, ko cene vrednostnih papirjev v glavnem padajo. Medvedji trend je običajno opredeljen kot padec delniškega trga za 20 odstotkov ali več od zadnjega doseženega vrha. Medvedje trge je težko predvideti ali obvladati. Začne se kot rutinski padec trga, nato prehod v korekcijo, ki mu lahko sledi t. i. »lov« na ugodne cene, za katerega se kmalu izkaže, da je bil preuranjen.

Do trenutka, ko je medvedji trend neizogibno očiten, so se vrednosti delnic že pocenile, zaradi česar se tisti, ki niso že v osnovi primerno oblikovali svoje portfelje glede na sprejemanje tveganja sprašujejo, ali je to smiselno storiti, ali pa bi takšna odločitev le povečala stroške neuspešnih poskusov nadvladati trg.

Prva stvar, ki jo na medvedjem trgu morate storiti, je zagotoviti, da je vaš portfelj ustrezno razpršen med različnimi razredi sredstev (delnice, obveznice in denar), ne le med sektorji borznega trga. Diverzifikacija oziroma razpršenost zmanjšuje nestanovitnost, ki se na medvedjih trgih povečuje, kar lahko portfelje vlagateljev izpostavi motečim nihanjem. Druga stvar, ki vam lahko zmanjša tveganja na medvedjem trgu med delniškimi naložbami je povečana izpostavljenost do defenzivnega sektorja široke potrošnje, komunalnih storitev in farmacije. Po blagu in storitvah, ki jih ponujajo ti sektorji je običajno povpraševanje, ne glede na gospodarske ali tržne razmere. Prav tako ti sektorji ustvarijo veliko denarja, kar podpira relativno visoke dividendne donose. V teh sektorjih je veliko podjetij z veliko kapitalizacijo in močnimi bilancami stanja, katerih delnice se na medvedjih trgih običajno bolje odražajo kot delnice z majhno kapitalizacijo ali visoko rastoče delnice, recimo tehnološke.

Razprodaja in medvedji trg

Ker se delnice po definiciji medvedjega trga še naprej znižujejo, zakaj se vlagatelji ne bi povsem izognil razprodajam? Medvedji trgi pogosto med vlagatelji povzročijo panično prodajo naložb. V veliko primerih se vlagatelji odločijo za neracionalno prodajo delniških naložb v korist gotovine ali kratkoročnih državnih obveznic. Težava pa je v tem, da je le malo vlagateljev takšnih, ki bodo s taktiziranjem uspešno obvladali trg. Številni vlagatelji, ki med recesijo prodajo svoje naložbe, bodo zamudili ostre nepričakovane dvige rasti na trgih, ki običajno zaznamujejo konec medvedjega trga, kar pa znatno zniža njihove dolgoročne donose. Ker bodo zamudili preobrat na trgu, bodo nekateri verjetno še naprej obstali na t. i. »varni strani« nizko donosnih naložb in tako dlje časa ostali premalo izpostavljeni delniškim naložbam. Medtem ko se bo izstop iz delniških naložb med medvedjim trgom pogosto zdel kot preudarna poteza, v resnici pomeni izjemno tvegano odločitev ter stavo na vaše lastne sposobnosti časovnega taktiziranja na trgu ter je stava proti dolgi zgodovini delniškega trga, ki kaže na dejstvo, da trg v celoti povrne svoje vmesne izgube dosežene v času medvedjega trenda.

Samo za primer. Prihod pandemije COVID-19 je povzročil kratek, a silovit medvedji trg, ki je dosegel dno 23. marca 2020, ko je ameriški indeks S&P 500 v petih tednih padel za skoraj 34 odstotkov. Le-ta je do 18. avgusta 2020 ponovno dosegel svojo najvišjo vrednost. Ali ste se takrat odločili za prodajo delniških naložb v zameno za denar ali obveznice? In če, kdaj ste se ponovno odločili, da se vrnete nazaj v delniške naložbe? Časovno taktiziranje v večini primerov krade donos.

Nakupovanje po ugodnih cenah

Zgodovinsko gledano so po vsakem medvedjem trgu ponovno sledile višje cene delniških naložb, kar z vidika preteklosti medvedji trg predstavlja možnosti za poceni nakupe delnic in delniških skladov. Tukaj se izkaže kot uspešna metoda, metoda povprečnega stroška. Torej z vztrajanjem s periodičnim povečevanjem naložb, ki je dokazano najboljši pristop v času medvedjega trga. Strategija vam omogoča, da kupujete delniške naložbe po nižjih cenah.

Medvedji trg res ni najbolj naklonjen prestrašenim vlagateljem, niti ni čas za prevzemanje prevelikega tveganja, torej, preveliki izpostavljenosti delniškim naložbam. Prav tako ni čas za tvegano odločitev o prodaji vseh vaših delniških naložb. Primerna odločitev v času medvedjega trga je diverzifikacija oziroma razpršenost vašega portfelja in ko gre za izbiro delniških naložb, da dajete prednost naložbam z močnimi, dobro kapitaliziranimi bilancami stanja pred visokoletečimi naložbami, kar znotraj vašega portfelja znižuje tveganje in se lahko obrestuje, četudi smo znotraj medvedjega trga.

 

 

O avtorju: Katja Bogataj Kopriva

Strokovna finančna svetovalka z dolgoletnimi izkušnjami v industriji vzajemnih skladov. V družbi Generali Investments (prej KD Skladi) je že od leta 2006. Njen vsakdanji izziv sta zadovoljstvo strank družbe ter uspešno plemenitenje njihovih portfeljev.