Kako vlagati, če je recesija pred vrati?

Svetovna kriza ali gospodarska recesija lahko pomeni povečano negotovost in volatilnost na naložbenih trgih. Divja nihanja se morda zdijo zaskrbljujoča, celo strašljiva, vendar ta ustvarjajo tudi priložnosti. Ali to pomeni, da bi se morali izogniti tveganju ali izkoristiti priložnost? Odgovor morda ni očiten ali enostaven za ugotovitev. In zgodovinski vzorci morda ne zagotavljajo jasne smeri ali celo veliko namigov o tem, kaj se lahko zgodi v prihodnosti.

Razlogi za povečanje naložb ali ne?
Močni padci tečajev, do katerih pride med krizo ali recesijo, lahko predstavljajo dobre priložnosti za naložbe. Nekatere naložbe so morda na trgu podcenjene, druge so mogoče bolj odporne na gospodarsko recesijo. Finančni trgi so po navadi ciklični s ponavljajočimi se vzorci rasti, vrha, recesije, dna in okrevanja. Vsaki dosedanji recesiji je sledilo okrevanje, vendar okrevanje ni bilo vedno enako hitro in močno.

Kako se odločite?
Spoznajte svoje prioritete. Če ste v močnem finančnem položaju in vaš časovni horizont (čas, ko boste imeli naložbo) dolg in vaša toleranca do tveganja visoka, boste morda čutili, da želite še naprej vlagati med krizo ali recesijo. Če je vaš finančni položaj nestabilen, vaš časovni horizont kratek ali vaša toleranca do tveganja nizka, boste morda bolj nagnjeni k zadržanju.

Strategije za vlaganje
Naložbene odločitve so zelo osebne in močno odvisne od osebnih situacij. To še posebej velja v času gospodarske ekspanzije ali recesije.

Na primer, mlajša oseba dobrega zdravja s stalnim dohodkom in dobrimi poklicnimi možnostmi je morda bolj nagnjena k naložbam med krizo ali recesijo kot starejša oseba ali nekdo slabega zdravja, ki se za vsakodnevne življenjske stroške zanaša na omejene prihranke. Ključna razlika je časovni horizont. Mlajša oseba lahko preživi tržna nihanja in zasluži več dohodka, da nadomesti morebitne izgube, medtem ko starejša oseba ne more.

Te splošnosti morda ne veljajo za vse vlagatelje v teh situacijah. Mlajša oseba ima lahko tudi otroke in se odloči dati prednost varčevanju za svoje izobraževanje. Tudi starejša oseba ima lahko precejšnje premoženje in želi ustvariti bogastvo za naslednjo generacijo. V teh primerih se lahko časovni horizont obrne. Poleg tega imajo lahko nekateri vlagatelji naravno večjo toleranco do tveganja kot drugi in se lahko počutijo bolj udobno pri vlaganju v turbulentnih in nestanovitnih časih, ne glede na njihov osebni položaj.

Če se odločite za naložbo, ne glede na to, ali je to med krizo oz. recesijo ali ne, obstajajo načini, kako zmanjšati tveganje. Tri preverjene strategije so:
– diverzifikacija, kjer ne nosite ”vseh jajc v isti košari” in izberete sebi primerno strateško alokacijo,
– redno periodično varčevanje, kjer v rednih intervalih kupujete različne naložbe v istih zneskih in s tem lovite različne točke,
– izogibanje špekulacijam, saj imate statistično gledano zelo malo dobičkonosnih špekulantov, še posebej, če ste se s tem šele spoznavate.

Ko se odločite in ukrepate, upoštevajte še nekaj nasvetov: ne spremljajte obsedeno vsakega nihanja na trgu, nastavite redne opomnike za pregled svojih naložb s svojim finančnim svetovalcem ter se prilagajajte, ko se vaše razmere spreminjajo in se kriza ali recesija odvijata in na koncu razrešita.

O avtorju: Petra Lamut Kolenac

Finančna svetovalka