Kako varčevati za prihodnost naših otrok?

Vsi starši smo v nenehni skrbi za svoje otroke – naše male zaklade. Zavedamo se pomena gibanja na svežem zraku ter zdrave prehrane. Kolikor je le v naši moči otrokom, omogočamo pridobivanje novih znanj in izkušenj in smo jim vedno opora, ko nas potrebujejo. Z njimi delimo navdušenje, ko dosegajo svoje cilje, in smo jim v tolažbo v slabih trenutkih v življenju. Ob tem pa je pomembno, da razmišljamo tudi o njihovi finančni stabilnosti, ki jo lahko zanje ustvarimo v letih njihovega odraščanja.

 

 

Kako začeti?

Vprašanje, ki se nam poraja, ko razmišljamo o varčevanju za svoje najmlajše je: Kako začeti? Kje varčevati in v kolikšnih zneskih?
Poznamo več oblik varčevanja. Varčujemo lahko v obliki depozita na banki, vendar nas misel na to, ker so obrestne mere skoraj ničelne, čedalje bolj odvrača od te oblike varčevanja. Pri iskanju alternative pri varčevanju se najpogosteje odločamo za varčevanje v vzajemnih skladih, ki nam nudi enostaven način varčevanja.

Kaj je vzajemni sklad?

Vzajemni sklad je združeno premoženje večjega števila vlagateljev, ki varčujejo za svojo prihodnost, pokojnino ali potrebe svojih otrok. Premoženje v vzajemnih skladih se skladno z naložbeno politiko nalaga v različne vrednostne papirje. Poznamo obvezniške, mešane in delniške vzajemne sklade. Vlagatelji se za varčevanja v vzajemnih skladih odločajo čedalje pogosteje, ker lahko takšna oblika varčevanja na dolgi rok prinese nadpovprečno pričakovano donosnost.

Koliko lahko privarčujemo, če varčujemo mesečno?

Mesečno lahko postopno varčujete že s 30 evri. Če boste v okviru varčevalnih načrtov na mesečni ravni varčevali po 50 evrov, lahko pričakujete, da boste do otrokovega 25. leta, ko se bo bližal čas otrokove osamosvojitve, privarčevali približno 30.000 evrov. Če vam na mesečni ravni uspe privarčevati več kot 50 evrov, bo tudi privarčevani znesek ob koncu varčevalne dobe primerno višji. Toda ne glede na višino mesečnega varčevanja boste na koncu za privarčevani znesek nadvse hvaležni saj boste lahko svojemu otroku pomagali na poti do osamosvojitve.

Prednosti in slabosti varčevanja v vzajemnih skladih

Varčevanje v vzajemnih skladih je enostavno, ker se ga da prilagajati. Občasno lahko vplačujemo oziroma vlagamo svoje presežke. Za tiste, ki pa niso tako finančno disciplinirani pa je najbolj primerno mesečno vplačevanje preko trajnika, kjer je lahko tako rekoč vplačnik kdor koli – babica, dedek, teta, … Vsa sredstva v skladih upravlja izkušena upraviteljska ekipa, vam staršem pa je omogočeno, da v imenu otroka do dopolnjene polnoletnosti varčujete v varčevalnih načrtih, brez vstopnih stroškov.
V primerjavi z depozitom pa ima varčevanje v vzajemnih skladih tudi eno slabost. Vzajemni skladi so bolj tvegana naložba od depozita, ker vrednosti enot premoženja dnevno nihajo in se spreminjajo glede na spremembo tečajnice na borzi.

 

 

O avtorju: Dragana Veljić Pecman

Finančna svetovalka