Kako služiti v letu 2016?

Do konca leta je le še dober mesec dni, tako da veliki vlagatelji že pripravljamo strategije, kako zaslužiti denar v letu 2016. Odločitev seveda ni jasna in enostavna, a taka je bila le redko kdaj. Mesec dni pred koncem leta je še prezgodaj razglašati leto kot donosno, čeprav so trgi letos bolj ali manj obarvani zeleno, lahko pa leto 2015 označimo za nepredvidljivo in burno. Kitajski indeks je v prvi polovici leta v evrih pridobil 75 odstotkov, nato, pa zgolj v dveh mesecih izgubil polovico vrednosti. Nemški DAX je v prvih treh mesecih pridobil 25 odstotkov, nato pa v naslednjih šestih izgubil 25 odstotkov vrednosti. In tako dalje. 2015 je bilo leto za aktivne upravitelje in trgovce. Strategija kupi in drži pa je prinesla precej manj. Kaj pa leto 2016?

Vrednotenja trgov so nad 15-letnimi povprečji. Globalna gospodarska slika se nekoliko slabša, predvsem na račun trgov v razvoju. Problemi so največji predvsem v Latinski Ameriki in na Kitajskem. V Evropi se slika popravlja, potrošnik bo verjetno trošil več, saj nezaposlenost upada, plače pa na evropski ravni vseeno zlagoma rastejo. Ameriki gre že nekaj časa povsem dobro, zato si lahko kmalu, verjetno še letos, obetamo dvig obrestnih mer. Dobički podjetij so rekordni, enako profitne marže, tako da ne smemo pričakovati močne rasti dobičkov na delnico. Vseeno pa stabilizacija cen energentov in surovin ter pospešeni nakupi lastnih delnic lahko prineseta manjšo rast dobičkov na delnico ter nekoliko večjo rast dividend.

Politična nestabilnost se bo nadaljevala. Ruske sankcije bodo verjetno podaljšane v poletje 2016, nemir na Bližnjem vzhodu se bo nadaljeval, val beguncev še ne bo pojenjal, odpirajo se še nova manjša krizna žarišča. Predvsem je pomembno, da evropski varnostni organi zajezijo val terorizma, saj bo v nasprotnem primeru to imelo močan vpliv na evropski turizem ter na obnašanje potrošnikov, ki bodo v negotovih razmerah trošili manj, posledično pa se Evropa lahko znova znajde v recesiji.

Vse zapisano je praktično enako kot v letu 2015, razen da so vmes nekoliko zrastla vrednotenja podjetij. Se pravi, če v matriko leta 2016 vstavimo podobne faktorje kot v matriko za leto 2015, težko pričakujemo drugačen rezultat. Tudi leto 2016 bo leto aktivnih investitorjev, ki bodo svojo naložbeno strategijo prilagajali iz tedna v teden, iz meseca v mesec. Kupi in drži verjetno ni najboljše priporočilo za leto 2016, saj se zna zgoditi, da bo konec leta izkupiček blizu ničle ali celo negativen, vmes bomo pa videli 10 in večodstotne premike posameznih trgov ali sektorjev. Odpirajo se nekatere naložbene priložnosti, nekatere lahko označimo celo za zgodovinski rang (recimo v sektorju surovin in energije), a ostaja temeljna dilema kdaj zagrabiti to priložnost, saj je za trende značilno, da potrebujejo precej časa, da se obrnejo. Torej, nafta bo dražja, a hudič je v podrobnostih, saj se zna zgoditi, da bo najprej še nekaj cenejša, preden bo dražja. 

Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja upravljanja