Kako se z otroki pogovarjati o denarju – in zakaj bi to morali storiti dovolj zgodaj?

Pred kratkim sem zasledila zanimiv članek na temo otroci in denar, kar me je spodbudilo k razmišljanju in ugotovitvam. Če ste kot večina staršev, želite, da bodo vaši otroci odraščali finančno varni. Vendar se vam morda zdi izziv, kako sploh začeti pogovore o denarju, ki vodijo do trdnih temeljev za prihodnji uspeh. Različne raziskave kažejo, da imamo starši pri razpravljanju o finančnih zadevah s svojimi otroki kar nekaj tesnobe. Na drugi strani pa je kar velik delež staršev, ki se s svojimi otroki o denarju nikoli ne pogovarjajo.

 

 

Morda se lahko marsikomu pogovori o denarju zdijo zastrašujoči, ne potrebujete biti finančni strokovnjak, da bi lahko svoje otroke naučili neprecenljivih lekcij o osebnih financah. Na kratko bom opisala, kako začeti pogovor o denarju, kako narediti pogovore primerne starosti otrok in kako vtkati finančno pismenost v svoje vsakdanje starševstvo. Če z otrokom delite podatke o denarju, ki so primerni njegovi starosti, mu pomagate, da se nauči o vrednosti denarja. V pomoč imamo različne knjige ali celo aplikacije za izboljšanje finančne pismenosti svojih otrok. Že samo vključevanje pogovore o denarju v vsakdanje življenje lahko okrepi finančno pismenost in veščine upravljanja denarja. Strokovnjaki poudarjajo, da se moramo Izogibati taktikam, ki temeljijo na strahu ali sramu, torej da bi otroke strašili pred slabimi navadami. Namesto tega naj bosta pozitivna igra in vadba osrednji del vsake razprave o denarju.

Zakaj je torej pogovor o denarju z otroki pomemben? Morda mislite, da je vaš otrok premlad, da bi z njim govorili o denarju. Zavedati se moramo, da otroci pobirajo namige o denarju – in o tem, kaj lahko kupijo – iz sveta okoli njih. Že na majhne otroke vpliva zunanje okolje, od gledanja oglasov na televiziji in na spletu, do poslušanja vrstnikov, ki govorijo o počitnicah in igračah. Ti vplivi oblikujejo njihov okus in kar bo pozneje v življenju vplivalo na njihovo dojemanje denarja. Otroci potrebujejo razgledanega in ljubečega odraslega, ki jim bo pomagal predelati različne vplive, ter jih hkrati uskladil z realnimi pričakovanji. Otroci se bodo učili o denarju tako, da bodo gledali in poslušali nas, starše, ne glede na to, ali se mi z njimi pogovarjamo o denarju ali ne. Odprti pogovor o denarju – kako se ga zasluži, upravlja in varčuje – otrokom pomaga razumeti, da so viri omejeni. Če otroke že zgodaj vključite v praktične izkušnje o denarju, jih pripravite, da bodo pozneje samostojno upravljali svoje finance. Mladi, ki vstopijo v odraslo dobo brez osnovne finančne pismenosti, so ranljivi za denarne težave ter za različne sheme hitrega bogatenja. Kot nasvet: Otroke lahko začnete učiti o denarju že, ko se naučijo šteti. Uporabite gotovino in kovance, da jih naučite osnov matematike. S staranjem bodo tako lahko povečali tudi svojo odgovornost do porabe v gospodinjstvu.

Različne znanstvene raziskava kažejo, da bi se morali otroci učiti o denarju med 7 in 10 letom. Po drugi strani pa je večina staršev mnenja, da se s svojimi otroki ne pogovarjajo o denarju zato, ker so njihovi otroci premladi. Vendar razvojne raziskave kažejo, da otroci dejansko začnejo oblikovati čustvene reakcije na zapravljanje in varčevanje denarja že pri 5 letih. Torej, ne le, da lahko otroci zgodnje izkušnje z denarjem vsrkajo, če z otroki delite podrobnosti o denarju, primerne seveda za njihovo starost, se počutijo vključene in spoštovane. Vidijo, da ste vzor preglednosti, zanesljivosti in odgovornosti. Seveda, pa je kot večino stvari, lažje reči kot narediti. Razumeti moramo, da bo predšolski otrok različne koncepte denarja dojel drugače kot srednješolec in zato pogovore prilagodimo letom.

Ker predšolski otroci še razvijajo osnovne kognitivne sposobnosti, strokovnjaki menijo, da naj bodo pogovori o denarju kratki, a pogosti. Vpletite jih v igro, v dnevne rutine ali v praktične dejavnosti. Lahko vam recimo pomagajo prešteti drobiž, ali se z njimi igrajte namišljeno trgovino, ali restavracijo, da jim pokažete postopek plačevanja. Ko bo vaš otrok starejši, mu lahko razložite, kako vse uporabljate denar. Te dejavnosti jim pomagajo razumeti osnovni koncept menjave denarja v zameno za blago in storitve. S tem razvijajo tudi besedni zaklad, saj spoznajo razliko med kovanci in gotovino. Ko otroci dojamejo temeljne ideje denarja, jim lahko koristi, da se naučijo kategorizirati svoj denar – z drugimi besedami, lahko se naučijo, da ni ves denar, ki ga prejmejo, namenjen porabi. Pomagajte jim določiti starosti primerne varčevalne cilje, kot je nova igrača, darilo za nekoga, novo kolo ali želja po potovanju.

Za malo starejše otroke je lahko lep primer, kako primerno z denarjem, ki ga ne porabiš, tudi varčevanje v vzajemnih skladih. Z varčevalnim načrtom lahko vplačujete zgolj po 30€ vsak mesec. Starši, stari starši in drugi lahko varčujete za otroka z nakazovanjem sredstev na račun (pristopno izjavo) v lasti otroka. Tu je otrok naveden kot vlagatelj, plačnik so pa v tem primeru starši ali stari starši oziroma kdo drug. Na tak način lahko damo svojemu otroku lepo popotnico za čas, ko se bo naš otrok sam zaposlil in bo lahko z varčevanjem nadaljeval sam.

 

 

O avtorju: Katja Bogataj Kopriva

Strokovna finančna svetovalka z dolgoletnimi izkušnjami v industriji vzajemnih skladov. V družbi Generali Investments (prej KD Skladi) je že od leta 2006. Njen vsakdanji izziv sta zadovoljstvo strank družbe ter uspešno plemenitenje njihovih portfeljev.