Kaj vam prinese postopno mesečno varčevanje na daljši rok

Če povzamem misel ameriškega pisatelja, esejista, političnega aktivista, okoljevarstvenika in filozofa Henryja Davida Thoreaua, ki pravi: »Če bi gradil gradove v oblakih, ni potrebno, da gre tvoje delo v nič; tam naj bi tudi bili. Zdaj pa jim postavi temelje«. In temelj vsakega posameznika in družine predstavlja varnost, ki pa jo lahko dosežeš tudi z varčevanjem. Varčevanje je najenostavnejši in učinkovit način za doseganje finančnih ciljev in je zavarovanje pred tveganji, ki jih prinaša življenje. Če k varčevanju pristopate z daljšim časovnim horizontom, z na primer 20-letno naložbeno perspektivo, postanete dolgoročni vlagatelj.

 

 

In kakšna je prednost biti t. i. dolgoročni »mali« vlagatelj. Vsak mesec vložite enako vsoto, na primer 100 EUR v izbrani vzajemni sklad ali sestavljeni paket skladov, ki je, oziroma so, usmerjeni na delniški trg. Vaša vrednost investicije oziroma sredstev, ki se skozi čas plemeniti se lahko spreminja, vendar bo v daljšem časovnem obdobju vaš povprečni donos višji od tistega, ki vam ga v enakem času ponudi varnejša oblika varčevanja, kot je to na primer varčevanje na banki.

Na gibanje delniškega trga in tako na gibanje vzajemnih skladov vplivajo gospodarska kot tudi politična dogajanja po svetu, ki lahko vlagateljem v času varčevanja poženejo »kri po žilah«. Dogajajo se vratolomni vzponi in spusti, nekatera izrazitejša gibanja lahko označimo kot korekcija delniškega trga, kar pa za vlagatelje nikoli ni prijetno, saj se marsikomu zdijo kot konec sveta, čeprav so v resnici zelo običajne in jih lahko pričakujemo skoraj vsako leto. Varčevanje v vzajemnih skladih pa vam ustvarja donos, ki je kot nagrada za sprejemanje takšnega tveganja in je lahko kakšno leto višji za 11 odstotkov, naslednje leto za 6 odstotkov nižji, nato spet za 9 odstotkov višji in tako naprej, tako da je vsekakor oblika varčevanja, ki prinaša »divjo vožnjo« v primerjavi z varnejšo in predvidljivo možnostjo varčevanja, kot so to varčevalni računi na banki. In varnost ima svojo – po večini – nizko ceno, medtem ko s tveganjem pridobite premijo. V primeru postopnega, mesečnega in tako dolgoročnega varčevanja, se vpliv opisane volatilnosti ali t. i. nihajnosti v veliki meri izniči. To pa pomeni, da v takšni obliki postopnega varčevanja v vzajemnih skladih, če tudi se lahko v določenem letu zgodi korekcija (popravek) trga, ni potrebe izgubljati spanja, saj veste, da boste zaradi sprejemanja tveganja kasneje nagrajeni s premijo oziroma nagrado in to je višji donos, medtem ko je tudi čas vaš zaveznik, saj daljši kot je čas varčevanja, bolj vam znižuje večino tveganja.

Prednost dolgoročnega mesečnega varčevanja je tudi metoda povprečnega stroška, ki ga lahko opišem na naslednji način. Ko varčujete v skladih kupujete točke izbranega sklada. In ker vsak mesek vložite na primer 100 EUR, kupujete točke sklada tako v dobrih kot tudi v slabih časih. V dobrih časih se vrednost vašega sklada poveča. Recimo, da začnete kupovati točke delniškega sklada, ki stanejo 20 EUR na točko. Za vloženih 100 EUR dobite 5 točk. Leto kasneje je sklad delal dobro in cena točke sklada se je dvignila na 25 EUR. Sedaj za vloženih 100 EUR dobite le 4 točke sklada, vendar ste vseeno zadovoljni, saj vam je sklad za prve kupljene točke ustvaril 25-odstotni donos. Naslednji mesec je točka sklada znašala 21 EUR, tako ste v tem mesecu dobili 4,76 točk in tako naprej. Takšen način varčevanja v dobrih časih zbere manj delnic, kar morda zmanjšuje potencialno rast v prihodnosti, vendar pa tudi pomeni, da z vašo naložbo dosegate dober skupni dobiček oziroma donos. Recimo, da pa cena točke sklada v naslednjem letu pade iz 20 na 15 EUR. Tako za 100 EUR mesečnega zneska kupite več točk in sicer 6,66 točk. Naslednji mesec se točka zviša na 19 EUR, kar pomeni, da dobite 5,26 točk in tako naprej.

Če obdržite svoj razum in vas čustva ne premagajo ter se držite zastavljenega varčevalnega načrta, tudi ko se delniški trg obrne navzdol, dobite več točk sklada za svoj denar. Te dodatno kupljene točke povečujejo donos vaši naložbi, ko se delniški trg znova odbije. In prav to je velik del razloga, zakaj preudarni (modri) vlagatelji dobijo višjo dolgoročno donosnost v primerjavi z varnejšimi naložbami, in to kljub začasnim vzponom ter padcem na delniškem trgu.

 

 

O avtorju: Katja Bogataj Kopriva

Strokovna finančna svetovalka z dolgoletnimi izkušnjami v industriji vzajemnih skladov. V družbi Generali Investments (prej KD Skladi) je že od leta 2006. Njen vsakdanji izziv sta zadovoljstvo strank družbe ter uspešno plemenitenje njihovih portfeljev.