Kaj lahko pričakujemo v letu 2020

Leto 2019 se je končalo, in če ste v decembru pozabili narediti pregled bilance, je januar še vedno tukaj. Obenem pa je treba narediti tudi načrte za letošnje leto. Leto 2019 je bilo vsaj v začetku razburljivo. Delniški trgi so začeli precej nizko in se v startu hitro vzpenjali. Prve resnejše korekcije smo bili deležni šele v maju. Takrat so bili tečaji na globalnih trgih okoli 20 odstotkov višje kot v začetku leta. Korekcija je bila okoli sedemodstotna, nakar smo v juliju zabeležili nove rekorde. Avgusta smo bili priča drugi korekciji, potem pa je sledila bolj enosmerna vožnja proti novim vrhovom.

 

Znotraj globalnih trgov je bil največji generator rasti ameriški delniški trg. Predvsem tehnološke delnice so še enkrat več nagradile vlagatelje, delnice pa so pridobile okoli 40 odstotkov, merjeno v evrih. V lanskem letu so nekoliko razočarali samo trgi v razvoju, ki nikakor niso mogli poseči po novih vrhovih. Pozitivno pa je presenetila Evropa. Ničelna obrestna mera in rekordi na obvezniških trgih so povzročili prelivanje denarja iz obveznic v delnice. Te sicer niso zabeležile novih rekordov, so se pa konec leta 2019 vsaj približale rekordnim vrednostim iz leta 2015. Politične razprtije znotraj Evropske unije so se umirile, tako pa bo, glede na pomanjkanje volitev, tudi v letu 2020. Demografska slika še naprej omejuje višjo inflacijo, tako ima ECB možnost nadaljevanja politike ničelnih oziroma negativnih obrestnih mer. Je pa evropski prostor zaostal na tehnološkem nivoju in predvsem pri novih poslovnih modelih. Tukaj seveda še naprej prednjači ZDA. Apple, Google, Netflix, Amazon, Facebook, Uber, Airbnb je samo nekaj imen, kjer primerljivih podjetij v Evropi ni. Inovativnost na tem področju Ameriko še naprej dela prvo velesilo sveta. V določenih segmentih pa se jim približuje Kitajska. Alibaba, Tencent, ByteDance so imena, ki so v določenih segmentih boljša kot ameriška. Evropske države so globalno tukaj precej zaostale. Kitajska rast gre v nos predvsem Ameriki, ki jo tako želi na vsak način zaustaviti. Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je sicer na kratki rok koristila predvsem ZDA, na daljši rok pa bo zmagovalka verjetno Kitajska. S podpisom prve faze trgovinskega sporazuma se zdi, da se končuje vojna, ki si je v bistvu ni želela nobena država. Še največja negotovost letošnjega leta se zdijo ameriške volitve, vendar bo Trump naredil vse, da bodo gospodarske številke v ZDA dobre, saj mu to verjetno prinaša še en mandat. V primeru poraza pa lahko demokrati na trge prinesejo povečano volatilnost, če se lotijo spremembe davčne politike. Monetarna politika bo sicer vplivala na trge, vendar v omejenem obsegu. Gospodarska rast bo tudi v letu 2020 očitno pozitivna. Podjetja bodo še naprej izplačevala dividende in kupovala lastne delnice. Kakšnih večjih rasti dobičkov ne gre pričakovati, delnice pa v kontekstu nizkih obrestnih mer ostajajo zanimiva naložba.

V lanskem letu smo pisali, da za leto 2019 vidimo nakupne priložnosti. Teh bo tudi v letu 2020 kar nekaj. Korekcije bo treba izkoristiti in pozorno spremljati predvsem predvolilno tekmo v ZDA ter razplet kitajske zgodbe (tako na gospodarskem kot tudi političnem področju v Hongkongu). Vidimo pozitivno leto na globalnih trgih, vendar je to lahko bolj tranzicijsko, ko rast cen delnic na globalni ravni težko preseže deset odstotkov. Glede na politiko centralnih bank, za katero verjamemo, da se bo nadaljevala, pa se zdi, da imajo delniški trgi zadostno podporo za nadaljevanje pozitivne rasti. Vseeno bo treba investirati strpno in počasi dodajati k dolgoročnim pozicijam. Vroče zgodbe velja pustiti ob strani. O naložbah moramo pridobiti čim več informacij in redno spremljati, kaj se z njimi dogaja. Mogoče bo potrebna tudi kakšna realokacija sredstev.

 

 

O avtorju: David Zorman

David Zorman je diplomiral leta 2008 na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Že kot študent si je leta 2005 začel nabirati znanja s področja upravljanja premoženja kot finančni analitik v borznoposredniški družbi KD BPD. Januarja 2008 se je zaposlil v družbi Generali Investments (prej KD Skladi), kjer upravlja globalni sklad skladov Generali Prvi izbor, geografski sklad Generali Amerika ter sektorska sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost. Revija Moje finance mu je leta 2011 podelila prestižno priznanje najboljšega upravitelja leta.