Kaj lahko pričakujemo na finančnih trgih v letu 2021

Večina napovedi predvideva, da bo leto 2021 dobro za borzo. Toda tveganj ni mogoče zanemariti.

 

 

Pogled v preteklo leto
Leto 2020 je bilo za vlagatelje zelo uspešno v smislu donosnosti delniških naložb. Če bi koronavirus Evropejce namesto februarja prizadel oktobra ali novembra in s tem svetovne borze, bi se borzno leto v zgodovino zapisalo z rekordnim minusom. Trg pa je tako lahko močno okreval od konca marca do vzpona v začetku leta 2021. Stopnja donosa je bila skoraj povsod v zelenih številkah. Pravzaprav je čudež v tako gospodarsko katastrofalnem letu.

Na ta čudež imata velik vpliv denarna in fiskalna politika. Vlade in centralne banke so na veliko razdeljevale denar. Ameriška centralna banka, ECB in vlade največjih držav določajo, kam gre politika obrestnih mer in kako se bodo razvijali posamezni naložbeni razredi sredstev.

Napovedi za leto 2021
Seveda trenutna politika zakriva tudi tveganja, ki bi nas lahko v tem letu presenetila. Leto 2021 ni tako gotovo kot se morda zdi na prvi pogled. Tveganja vključujejo stečaje, izgubo najemnin, dolžino »lockdowna« in učinkovitost cepiv.

Mednarodni vlagatelji so ob začetku letošnjega leta izjemno optimistični, vlagajo več kot kdaj koli prej in delujejo v skladu z motom, da bo vse v redu.

Na borznem trgu je masa denarja večja kot običajno, povpraševanje po delnicah pa narašča. Vendar previdnost ni nikoli odveč. V preteklem letu se je vlagateljem obrestoval pogum, ko so bili drugi zaskrbljeni. Strah in pohlep pa sta dobra svetovalca, če jih uporabite sebi v korist. Na prelomu leta je prevladoval pohlep po tehnoloških in farmacevtskih delnicah, cikličnih panogah in seveda po bitcoinih. O zlatu pa se komaj kaj govori.

Obeti za borze v letu 2021 so dobri in centralne banke bodo še naprej pripravljale podlago za to. Vendar lahko vlagatelji kadar koli začasno pričakujejo 10 ali več odstotni popravek glavnih indeksov – kar bi bilo povsem normalno.

Finančni cilji kot novoletna zaobljuba
Vsako leto potrkajo na naša vrata novoletne zaobljube. Zaobljube, kot so opustitev kajenja, več športa ali izogibanje stresu so zagotovo visoko na seznamu najbolj priljubljenih novoletnih zaobljub. Kaj pa finančni cilji, učinkovitejše varčevanje?

Novoletne zaobljube verjetno vsi dobro poznamo, vendar je njihovo izpolnjevanje vse prej kot enostavno. Opustiti je treba stare navade, zato bo disciplina v prihodnje vaša čarobna beseda. Večini izmed nas se kmalu po novem letu, ko se vrnemo v vsakdanjo rutino, novoletne odločitve sesujejo. Ker ne izvedemo konkretnih korakov za uresničitev svojih idej, pogosto izgubimo voljo. Vendar če gre za finančne odločitve, vam predlagamo, da čim prej obiščete dobrega finančnega svetovalca, ki vam bo začrtal jasno pot do vašega finančnega cilja.

Določitev cilja – za kaj varčevati?
Za prihranek denarja je potrebno biti motiviran. Tako kot se razlikujejo varčevalne navade posameznikov, se razlikujejo tudi njihovi motivi in cilji. Pomislite torej, kaj in zakaj želite prihraniti v novem letu. Na primer za večje potovanje, drag nakup ali finančno varnost v prihodnosti. Ta cilj imejte vedno v mislih. Le na tak način boste lahko ohranili motivacijo in ostali zvesti varčevalnim ciljem tudi v “šibkih” trenutkih.

Varčevanje naj postane vaša rutina
Ključno je, da novoletne zaobljube postanejo rutina. Vključimo jih v svoje vsakdanje življenje. Če želimo, da nekaj postane navada, moramo biti dosledni. Gre za redno dajanje denarja na stran. Določite tedenske ali mesečne cilje varčevanja in varčevanje naredite za svojo rutino! Za ta namen so zelo primerni mesečni varčevalni načrti v vzajemnih skladih, kjer svojo disciplino uredite z mesečnim trajnikom in si tako že od plače odvedete znesek, namenjen uresničitvi cilja.

Spremljajte napredek
Napredek nas navdihuje. Študije kažejo, da bomo svoje cilje lažje uresničili, ko bomo videli tudi najmanjši napredek ali izboljšanje. Zato potrebujemo znake, ki nam jasno kažejo, da gremo naprej. Tako bomo tudi bolj prepričani, da bomo prišli do cilja, pa naj bo to z majhnimi ali velikimi koraki.

Spremljajte svoj napredek in glejte, da vaš cilj postane oprijemljiv. Tako boste motivirani na vsakem koraku na poti do prihranka denarja.

 

 

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.