Izobrazba podpira razvoj

Starši Kitajcev, ki so danes stari okoli dvajset let, so v svojih študentskih letih počeli vse prej kot to, kar počnejo danes njihovi otroci. Če so starši zapuščali osnovno šolo ali pa je sploh niso obiskovali, Kitajska trenutno ustvarja toliko študentov na leto, kolikor jih svet prej še ni videl.

Kitajska na leto nameni 180 milijard evrov za tako imenovani človeški kapital. Podobno je naredila Amerika konec 40. in v začetkih 50., ko so izobrazili milijone ljudi, tako imenovane veterane druge svetovne vojne. Prav tako Kitajska danes želi omogočiti študij vsem mladim, ki se s podeželja selijo v mesta. Kitajska želi premakniti svojo razvojno paradigmo iz neizobraženih proizvodnih delavcev in kmetov v izobraženo delovno silo, ki lahko konkurira srednjemu sloju na Zahodu. Trenutno je še prezgodaj, da bi njihove napore lahko ocenili, saj ključ še vedno leži v kakovosti izobrazbe. Definitivno pa je želja po večji izobrazbi prisotna in bo predstavljala resno konkurenco Zahodu.

Bo pa višje izobražena delovna sila lahko predstavljala tudi precej težav za avtoritarno oblast. Ljudje si bodo želeli službo in več svobode. Trenutno nekoliko krhkejša kitajska ekonomija lahko hitro pripelje mlajšo populacijo tudi na ulice, česar pa si oblast seveda ne želi. Zato Kitajska vlaga tudi ogromna sredstva neposredno v industrije, v katerih želi biti vodilna na svetu in kjer želi ustvarjati delovna mesta za novo izobraženo delovno silo. Tako bodo od lani do leta 2015 namenili kar 1,1 bilijona evrov za alternativno energijo, učinkovitejšo rabo energije, okolje, biotehnologijo, informacijsko tehnologijo in tudi nove električne avtomobile. Kitajski avtomobilski proizvajalec Geely že ima svojo zasebno univerzo, na kateri študira 20.000 študentov. Tudi na spodnjem grafikonu vidimo, da je Kitajska pred kar nekaj leti prevzela primat po številu študentov, ki se vpišejo na fakulteto v svetovnem merilu.

Nadgradnja izobrazbe in transformacija ekonomije predstavljata resno implikacijo za celotno državo. Vse izboljšave na površje prinesejo tudi težave, s katerimi se do sedaj niso ukvarjali. O teh problemih lahko v zadnjem obdobju redno beremo v vseh pomembnejših medijih. Kaže, da bo pot Kitajske v naslednjih letih počasnejša in postlana s težavami, vendar dobre rešitve peljejo Kitajce v boljšo državo.

David Zorman, KD Skladi