Izbira finančnega svetovalca je ključnega pomena za učinkovito upravljanje financ

Ljudje imajo vedno večje potrebe po finančnem znanju in nasvetih. Izbira pravega finančnega svetovalca je ključnega pomena za učinkovito upravljanje financ. Finančni svetovalci so strokovnjaki, ki vam pomagajo pri načrtovanju dolgoročnih finančnih ciljev, naložbah, upravljanju dolga in drugih pomembnih finančnih odločitvah. S pravilno izbiro lahko dosežete finančne cilje in si zagotovite finančno varnost.

 

 

Pomembno je, da iščete izkušene in kvalificirane strokovnjake, ki imajo ustrezne licence, certifikate in izkušnje na področju finančnega svetovanja. Vsak finančni svetovalec je lahko strokovnjak na svojem področju. Nekateri se osredotočajo na upravljanje naložb, drugi na davčno načrtovanje ali načrtovanje upokojitve. Pri izbiri finančnega svetovalca je pomembno preveriti, ali ima izkušnje in znanje na področju, ki je za vas najbolj pomembno. Delovati mora v skladu z etičnimi standardi in najboljšem interesu stranke. Etika ni nikjer zapisana, a se jo da prepoznati, če uvidite, da svetovalec deluje v vašo korist in vašo dobrobit. To vsekakor pomeni, da vam nedvoumno razloži in pojasni vse pripadajoče rizike ter da vam predstavi vse stroške, ki so povezani z naložbami.

Kakovost in učinkovitost finančnega svetovalca lahko preverite tudi s priporočili od zaupanja vrednih virov, kot so prijatelji, družinski člani, ki so že sodelovali s svetovalcem.

Preden se odločite za svetovalca, razmislite o svojih finančnih ciljih, kot so na primer upokojitev, izobraževanje otrok, nakup nepremičnine ali ustvarjanje naložbenega portfelja. Prav tako je pomembno, da ocenite svojo trenutno finančno situacijo, tveganja, ki jih lahko prevzemate in kakšen časovni horizont imate pred sabo.

Dobro je, da se s finančnim svetovalcem srečate osebno ali preko video klica. Ko začnete z njim sodelovati, je pomembno, da se aktivno vključite v proces. Redno se sestajajte in posodabljajte svoje finančne cilje in situacijo. Bodite odprti za predloge in nasvete.

Preden pa finančni svetovalec sploh predlaga različne finančne produkte, je za finančno svetovanje dolžan pri stranki najprej opraviti temeljito analizo stanja, želja in ciljev, zmožnosti ter rizične naravnanosti posameznika. Šele nato, ko skupaj definirata prioritetne finančne cilje, lahko svetovalec preko različnih produktov izbere ustrezne načine za varčevanje ali investiranje.

Dobro je premisliti o tem, komu in kdaj zaupati svoj privarčevani denar. Na dolgi rok še vedno največ prinese prav pravilna razpršitev med različne finančne naložbe. Izogibajte se “prodajalcev produktov”, ki vam želijo prodati produkte, s katerimi boste že jutri bogati in izogibajte se predvsem produktov z nadpovprečno visokimi stroški in podpovprečnimi rezultati.

Dobri finančni svetovalci se lahko primerjajo z osebnimi trenerji, saj vam lahko pomagajo najti odgovor na številna vprašanja. To je oseba, ki vam lahko pomaga zmanjšati negativne dejavnike in povečati pozitivne. Tako kot osebe brez predhodnega znanja o prehrani in potrebnih vajah potrebujejo osebnega trenerja, da jim svetuje kaj je za njih najbolje in obenem spremlja njihov napredek, je podobno tudi pri finančnih svetovalcih.

 

 

O avtorju: Sonja Lovše Bambič

Finančna svetovalka z večletnimi izkušnjami, ki je v družbi Generali Investments (prej KD Skladi) zaposlena že od leta 2005. Z vlagatelji ustvarja dolgoročni odnos, ki temelji na zaupanju, strokovnosti, transparentnosti, doslednosti in etičnosti. Vsak dan se srečuje z načrtovanjem strankinih finančnih pričakovanj in plemenitenjem njihovega premoženja.