Internetni sektor še naprej kaže potencial

V internetni sektor sodijo podjetja, kot so Amazon, Ebay, Expedia, Linkedin, Netflix, Paypal, Google, Twitter, Facebook in še mnoga druga. Njihovo poslovanje poteka prek spleta, kupci in uporabniki pa sedijo za računalniki, tablicami in telefoni. Letos so v povprečju pridobila skoraj deset odstotkov, S & P 500 pa v evrih slabe tri. Vidimo, da so njihove delnice prinesle nadpovprečne donose. Zdi se tudi, da bodo napovedane dinamike v potrošniški sferi ugodno vplivale na njihove cene tudi do konca leta.

Lahko rečemo, da omenjeni segment podjetij ostaja zanimiv tudi v bližnji prihodnosti. Rast oglaševanja na spletu je v letošnjem letu pridobila nov zagon, posledično pa se opravi tudi vedno več nakupov prek spleta. Google, Amazon in Facebook so za drugo četrtletje objavili hitrejšo rast. Posledično so se, kljub višjim cenam delnic, znižala tudi njihova vrednotenja. Tako so podjetja najcenejša v zadnjih treh letih, kar je dobra podlaga za prihodnost. Za omenjena podjetja so značilne specifične karakteristike. So povečini nezadolžena, dosegajo visoko rast poslovanja, so med bolj inovativnimi in delujejo v izredno konkurenčnem okolju. Če pogledamo, kako se cene delnic velikih podjetij obnašajo v drugi polovici leta v primerjavi z manjšimi, ugotovimo, da je zaključek leta pripada večjim podjetjem. Seveda je pred nami še oktober, ki je zgodovinsko gledano nadpovprečno volatilen. Od leta 1928 je volatilnost v oktobru kar 25 odstotkov višja kot v preostalih mesecih. Teorij, zakaj je trg toliko bolj živčen prav oktobra, je več. še najbolj verjetno se zdi, da se vsi pripravljajo na zaključek leta, in čas je, da položijo karte na mizo. Negativnih ter tudi pozitivnih objav podjetij je nekoliko več. Pričakovanja vlagateljev se tako uskladijo s pričakovanji podjetij in zadnja dva meseca večjih presenečenj ne gre pričakovat. Predvsem december je tudi na borznih trgih manj volatilen.

Rezultati poslovanja za tretje četrtletje bodo razkrili stanje ameriških podjetij. Večina bo objavljenih do konca meseca. Pričakujemo lahko višjo volatilnost na trgu, zdi pa se, da so določeni segmenti v dobri trenutni kondiciji, katero pa morajo potrditi še rezultati.

David Zorman, upravitelj