In vendar se vrti

Hrvaški Agrokor je postal večinski lastnik Mercatorja. Na račune prodajalcev 53-odstotnega deleža najboljšega soseda je prišlo 172 milijonov evrov, ostali delničarji pa bodo po objavljeni prevzemni ponudbi v dveh mesecih na svoje račune dobili še preostalih 150 milijonov evrov. S tem bo druga največja transakcija v zgodovini Ljubljanske borze tudi uradno zaključena in optimizem na borzi se lahko začne.

Spomnimo, da je pred desetimi leti, po prevzemu Leka, svež denar potiskal borzne indekse navzgor še več kot leto dni. A ostal bo grenak priokus.  Prevzem Mercatorja bi moral biti že pred poldrugim letom, ko je bila ponujena cena skoraj trikrat višja- v nominalnem znesku za dobrih 500 milijonov evrov, a ga je takratna politika preprečila. Kakor koli, na Ljubljansko borzo se spet vračajo bolj veseli dnevi, borzni posredniki pa bodo letošnje poletje imeli polne roke dela.

Minuli teden je bila prodana tudi Letrika, po Fotoni in Heliosu tretje podjetje iz privatizacijskega seznama vlade Alenke Bratušek. V naslednjih mesecih pričakujemo še prodajo Aerodroma Ljubljane, za katerega je velik interes potencialnih strateških partnerjev. Prodajalci že v naslednjih dneh pričakujejo zavezujoče ponudbe, cena na borzi pa namiguje relativno visoko vrednotenje našega letališča.

Za slovenski državni proračun in kapitalski trg pa je edina zares  pomembna privatizacija Telekoma Slovenije. Ob tej temi smo v minulem tednu lahko vlagatelji doživeli prvo mrzlo prho, saj so vsi prvaki levih strank na televizijskem soočenju grozili, da bodo ustavili prodajo. Takšne populistične izjave bomo v naslednjih predvolilnih dnevih slišali še večkrat, vendar pa smo lahko prepričani, da se bo ta retorika močno spremenila že kmalu po 13. juliju. Prodaja Telekoma je namreč ne samo obveza vlade in parlamenta do evropske komisije, temveč tudi edina pot do normalizacije proračunskih težav, ki so nastale zaradi nenormalno velike bančne luknje. Politika je tako že davno izbrala oziroma žrtvovala Telekom, da je lahko rešila banke.
 

Grega Meden, samostojni upravitelj, KD Skladi, d. o. o.