Gorenje: za obrat poskrbel Panasonic

Novica tedna na domači borzi je bila vsekakor ta, da je japonski Panasonic kupil dodatni delež v Gorenju od enega izmed domačih skladov, in to po ceni, ki je tržno presegala skoraj desetino. S tem so širši javnosti pokazali, da je cena delnice zelo nizka in da kljub letošnjim slabšim rezultatom verjamejo v prihodnost Gorenja, predvsem pa v sinergije, ki se obetajo v prihodnjih letih.

Prodajo pod blagovno znamko Panasonic v prihodnjih treh letih v Velenju ocenjujejo na sto milijonov evrov, še pomembneje pa je, da bo marža tu precej višja, kot jo v Gorenju dosegajo zdaj s svojimi izdelki. Na žalost pa slovenski delničarji upravi Gorenja manj zaupajo, kot denimo tuji vlagatelji, ki so pred nakupom Panasonica pokupili vso ponudbo delnic po zgodovinsko najnižjih cenah. Ker Panasonic najverjetneje še ni končal nakupov Gorenjevih delnic, je sledil odboj cene, ki bi se ob normalizaciji poslovnih razmer leta 2016 morala vrniti na raven, kjer je bila še poleti.

Novica tedna na svetovnih borzah pa je bilo prejšnji teden težko pričakovano zvišanje obrestne mere ameriške centralne banke. Del optimizma se je prelil tudi na Ljubljansko borzo, saj je SBI TOP prekinil nekajdnevno padanje in hitro pridobil dobra dva odstotka. V preteklih dneh so indeks navzdol »povlekle« predvsem delnice Telekoma. Ta je, pričakovano, izpadel iz boja za nakup srbskega Telekoma. Tako upravljavci državnega premoženja iz SDH zdaj nimajo nobenega razloga več, da čakajo na nov poskus privatizacije Telekoma Slovenije. Seznam podjetij za prodajo v letu 2016 je namreč sramota in norčevanje iz institucij EU, saj so na seznamu podjetja, ki niso vredne nič ali pa so celo že bile prodana. Edina svetla točka na seznamu je NLB, vendar pa tudi ta na način, ki so si ga zamislili politiki, ne bo prodana.


Vir: Bloomberg


Grega Meden, samostojni upravitelj