Glavni spust podmornice Calypso je uspel!

Zmagovalna ekipa lanskoletnega natečaja družbe KD Skladi Vse=mogoče! je po treh letih trdega dela, slavnostno predstavila svojo podmornico Calypso.

V torek, 26. 5. 2015, je na slovenski obali potekal zaključni dogodek projekta Calypso, ki je v letu 2014 zmagal na natečaju družbe KD Skladi Vse=mogoče! Zbiranje je potekalo na pomolu Ribogojnice Fonda, kjer so ob 10. uri začeli s tiskovno konferenco. Sledil je odhod na ladje, izplutje na betonski ponton in predstavitev podmornice. Potekalo je tudi fotografiranje in intervju z Rokom Capudrom, nato pa smo bili priča 30-minutnemu potopu podmornice. Ob prihodu nazaj so nam pripravili pogostitev ter degustacijo, niso pa manjkala niti vprašanja za ekipo. Po predstavitvi in potopu podmornice je druženje potekalo vse do popoldanskih ur.

Ekipo Calypso sestavljajo dijaki Gimnazije Vič, mladi raziskovalci, ki gojijo veliko ljubezen do znanosti. Profesor fizike, Rok Capuder, jih je navdušil za projekt in od takrat dalje so svoje popoldneve in vikende preživljali v šolski delavnici. Zanimanje dijakov za projekt je bilo zelo veliko, zato je pri izdelavi podmornice sodelovalo približno 50 dijakov.

Calypso je raziskovalna podmornica. Njena “čutila” predstavljajo različni senzorji, prek katerih bo zbirala podatke in jih pošiljala ekipi na površje. Energijo ji bo zagotavljal napajalni kabel, prenos podatkov pa bo potekal preko optičnega kabla. Vse dele podmornice so skušali izdelati sami, ker pa to ni vedno mogoče, so jim pri delu pomagala različna visokotehnološka podjetja.

Podmornica Calypso
Želja dijakov, ki sami vodijo raziskovanje, je, da bi nam podmornica približala življenje oceanov in morij, ki ostajajo v večji meri neraziskani in neznani. Vizija pa, da bi si s podmornico nekoč ogledali najbolj znano potopljeno ladjo Titanic.

Že od začetka smo v družbi KD Skladi verjeli v njihovo delo in optimistično zaupali v to, da lahko skupina mladih dijakov doseže ambiciozen cilj, če si tega le želijo. Veseli nas, da smo jim lahko kot zmagovalni ekipi nagradnega natečaja Vse=mogoče! pomagali ter pripomogli k uresničitvi njihovih ciljev. Pokazali so, da je inovativna ideja v kombinaciji s timskim delom, motivacijo, drznostjo in predanostjo, pravi recept za uspeh.

 

V družbi KD Skladi ekipi ambicioznih dijakov ponosno čestitamo ter želimo še veliko uspeha na nadaljnji poti!
Splavitev podmornice Calypso
Ekipa Calypso s podmornico pred krstnim spustom. Prva slovenska raziskovalna podmornica Calypso je uspešno opravila krstni potop.