Farmacevtska podjetja še naprej pod pritiskom

Farmacevtska podjetja so v ZDA trenutno najslabši sektor leta. Tudi čez leto so zaostajala za drugimi panogami. So tudi eden redkih sektorjev, ki bo leto verjetno končal v negativnih številkah. Glavni krivec za negativne donose so biotehnološka podjetja. Ta so trenutno v povprečju pri številki minus dvajset. Padanje cen delnic se je začelo že v letu 2015, stopnjevalo pa se je v začetku letošnjega leta.

V naših komentarjih smo na visoka vrednotenja opozarjali že vrsto let. Nato se je proti farmaciji obrnila še Hillary Clinton in negativni pritiski so bili preveliki. Zdelo se je, da je zmaga Trumpa, nekoliko omilila negativni tok. Vendar je Trump prinesel tudi višje obrestne mere, kar pa je za biotehnološka podjetja, ki potrebujejo poceni denar, negativno. Vrednotenja so se resda znižala, vendar rasti poslovanja v prihodnjem letu ni pričakovati. Posamezna podjetja so vseeno postala privlačna, vendar celoten sektor še vedno zaznamujejo negativni trendi. Tudi med najbolj prepoznavnimi farmacevtskimi podjetji so letos nekatera doživela velike padce. švicarski gigant Novartis je letos upadel za približno dvajset odstotkov. Tudi tu so bila vrednotenja preprosto previsoka. Vrednotenja farmacevtskih podjetij so trenutno še vedno nekoliko nad dolgoletnimi povprečji, kar kaže, da je pred nami še eno zahtevno leto. V sektorju pa že najdemo kakšno zanimivo ime, ki ima dobre obete in privlačno vrednotenje. Pri izbiri naložb v prihodnjem obdobju bo treba biti zelo izbirčen. Možnosti za rast sektorja so predvsem na trgih v razvoju. V ZDA ter EU rasti ni pričakovati. Predvsem so vprašljive ZDA. Kaj bo z zdravstvenim sistemom, kako se bo Trump lotil zdravstva? Na srečo so volivci na referendumu zavrnili predlog, da naj država omeji cene zdravil. Zasluga gre predvsem ogromnim sredstvom, več kot 100 milijonov dolarjev, ki so jih farmacevtka podjetja namenila za kampanjo proti.

Vidimo, da farmacevtski sektor vstopa v leto 2017 z nekaj zelo pomembnimi vprašanji. Treba bo spremljati Trumpov vpliv na sektor ter razvoj novih zdravil. Posamezna vrednotenja so že privlačna, celotni sektor kakšne podcenjenosti ne kaže. Prave naložbe pa lahko prinesejo boljše donose kot letos.

David Zorman, upravitelj