Eksplozija tečajev lokalnih farmacevtov

Svetovna farmacevtska podjetja tudi v letošnjem letu beležijo nove vrhove in na kratko lahko sklenemo, da imajo vlagatelji predvsem sladke skrbi. V tokratnem članku si bomo ogledali, kako poslujejo nekatera manjša lokalna farmacevtska podjetja.

V priloženem grafikonu vidimo sestavljeni indeks iz naslednjih podjetij: južnoafriška Aspen in Life Healthcare, indijski Sun, Dr. Reddy ter Cipla, južnokorejski Celltrion in kitajska Sinopharma. Če pogledamo sestavljeni indeks, vidimo, da so omenjena podjetja v zadnjih petih letih v povprečju povečala svoje vrednosti za približno 500 odstotkov ali slabih 40 odstotkov na leto. Neverjetna rast, ki se bo v prihodnjih letih težko ponovila, vseeno pa lahko pričakujemo nadaljevanje uspešne zgodbe.

Pri lokalnih podjetjih se je treba osredotočiti samo na največje. Obstaja še ogromno manjših podjetij, ki pa žal niso tako uspešna kot nekatera večja. Samo največji lahko tekmujejo z zahodnimi farmacevti, ki imajo dolgo zgodovino in s tem tudi ogromne količine znanja, ki pa ga lokalna podjetja šele kopičijo. Tekma za znanje med omenjenimi podjetji ostaja še naprej izredno napeta. Samo najboljši kader namreč predstavlja konkurenčno prednost. So pa vsa omenjena podjetja prisotna na trgih, ki imajo ogromen potencial. Južna Koreja, Južna Afrika, Indija, Kitajska so trgi, kjer je delež izdatkov za zdravstvo na prebivalca relativno majhen. Vse vlade želijo ta delež povečati, saj le tako lahko ustvarijo socialno mrežo, ki omogoča nadaljnji razvoj družbe. Lokalna podjetja poslujejo v okolju, ki jim omogoča nadaljevanje že sedaj uspešne zgodbe.

Vseeno pa je treba biti previden in se zavedati, da so vsa omenjena podjetja precej manjša od primerljivih zahodnih podjetij, kar predstavlja tudi višjo volatilnost. Padci v višini 50 odstotkov tu niso nekaj neobičajnega. Kot vidimo, priložnosti za visoke zaslužke lahko najdemo tudi v zdravstvu, vendar je domača naloga težja, pot pa bolj trnova.
 
 

Indeks sedmih največjih lokalnih farmacevtov s trgov v razvoju

 

David Zorman, KD Skladi

Sklad KD Vitalnost investira tudi v sektor zdravstva – Staranje in višja kakovost življenja sta trenda, odporna na krizo!