Dohitevanje samega sebe

Politika tiskanja denarja (QE), ki jo je začela ameriška centralna banka leta 2008, kot odgovor na finančno krizo je v prvi vrsti stabilizirala finančne trge in posredno tudi realno ekonomijo, čeprav bi lahko našli številne kritike uspešnosti. Kljub vsemu se je ameriško gospodarstvo do neke mere saniralo in raste solidnih 2-3 odstotke na leto pri relativno nizki brezposelnosti 5,1 odstotka.

Pri sanaciji finančnih trgov pa je bil QE po moji oceni preveč uspešen, saj mu je uspelo dvigniti praktično vse naložbene razrede, med katerimi so v ospredju delnice in obveznice ter nepremičnine. Na podlagi številnih analiz in mnenj bi lahko sklenili, da so rasti tečajev prehitevale same sebe za nekaj let.

Edini naložbeni razred, ki je v zadnjem času tepen, so plemenite kovine in energenti. Prvi predvsem zato, ker se tveganje hiperinflacije ob nekontroliranem tiskanju denarja ni izpolnilo. Povečana proizvodnja zlata pa ne beleži več špekulativnega povpraševanja. Drugi pa verjetno zaradi boja naftnih držav proti alternativnih panogah.

A zdi se, da počasi prihaja čas, ko bo ameriški pacient odpuščen iz bolnišnice. Ameriška centralna banka (FED) namreč napoveduje postopni dvig obrestnih mer. Vprašanje o začetku dvigovanja naj bi bilo na samem začetku. Menim, da je ameriško gospodarstvo že pripravljeno. A kaj, ko se preostali svet sooča s popolnoma drugačno zgodbo. Kitajska se hitro ohlaja, Rusija rožlja z orožjem in je predmet mednarodnih sankcij. Skupaj s preostalimi izvoznicami energentov in materialov pa jih dušijo nizke cene teh. Posledično se tudi svetovna trgovina ustavlja.

Tako je FED septembra pred izjemno težko odločitvijo, kateremu dejstvu posvetiti večjo skrb in pozornost. Dvig ali ne? še dodatno pa na odločitev pritiska finančna panoga, ki si dviga obrestnih mer iskreno ne želi. Bolj kot se zvišuje verjetnost dviga, bolj začne trg loviti samega sebe, kar se najlažje opazi na delniških tečajih, ki so avgusta beležili prve večje negativne popravke.

Kredibilnost FED je sedaj na tnalu in pritisk se bo iz meseca v mesec stopnjeval. To se bo verjetno kazalo v večjem nihanju tečajev. A treba je ostati miren in postopno vstopati nazaj na kapitalske trge, saj se znajo ponuditi nove odlične nakupne priložnosti. Seveda vse ob predpostavki, da bo bolnik spet normalno zaživel, v kar je smiselno verjeti.

Primož Cencelj, CFA, samostojni upravitelj