Delnica Mercatorja : špekulacija na vse ali nič

Minuli teden je bil v znamenju vlagateljskih konferenc, na katerih so se predstavile družbe, ki kotirajo na Ljubljanski borzi, in predstavniki 15 podjetij, ki jih je vlada letos spomladi uvrstila na prodajni seznam.

Poudariti moram, da so organizatorji izbrali sila neprimeren časovni termin konferenc, saj je istočasno v Pragi potekala najbolj obiskana konferenca v organizaciji ene regijsko najvplivnejših borznih hiš Wood & Company  s sedežem v Pragi in Londonu. Tako se je v češki prestolnici ta teden zbrala smetana mednarodnih vlagateljev, investicijskih in hedge skladov, katerih zanimanje za regijo CEE in SEE je bilo največje v zadnjih nekaj letih. Zbralo se je namreč kar 150 predstavnikov različnih skladov, ki upravljajo nekaj milijard evrov premoženja, namenjenih regiji Emerging Europe. Tako ni presenečenje, da je v četrtek na srečanjih, ki jih je organizirala Ljubljanska borza, na sestanke s predstavniki podjetij prišla le peščica tujih vlagateljev, nekaj iz sosednje Hrvaške ter po en Madžar in Avstrijec.

Samo dogajanje na domačem kapitalskem trgu je minuli teden zaznamovalo trgovanje z delnicami Mercatorja. Medijske špekulacije o vnovičnem že devetem propadu prodaje največjega slovenskega trgovca so v paniki pograbili predvsem mali vlagatelji, ki so v nekaj dneh tečaj Mercatorjeve delnice »zbili« kar za 35 odstotkov. Omenjeni zapisi  so vsaj za zdaj brez trdne podlage, saj so se teorije zarote o načrtnem zbijanju cene delnice že v nekaj dneh razblinile kot milni mehurčki. Hrvaški pokojninski skladi so umaknili nakupna naročila, saj jim hrvaška regulativa prepoveduje naložbe, ki imajo manj kot 300 milijonov evrov tržne kapitalizacije. Po domače povedano, delnic Mercatorja ne smejo kupovati, ko cena pade pod 79 evrov. Ob razkritju tega dejstva je v zadnjih dneh cena ponovno skočila, kar je lepo razvidno iz priloženega grafa. V prihodnjih dneh pričakujemo dovoljenje za prevzem Mercatorja tudi od hrvaškega in srbskega urada za varstvo konkurence in šele potem bo zares dokončno znano, ali je Agrokor odstopil od prevzema Mercatorja. 


Grega Meden, KD Skladi