Cinkarna Celje nova zvezda ljubljanske borze?

Minuli teden je marsikaterega vlagatelja presenetila strma rast delnic celjske Cinkarne. Delnica se je v dobrem tednu po objavi devetmesečnih rezultatov podražila kar za 35 odstotkov in dosegla tudi nadpovprečno velik promet.

Vzrok so letošnji odlični poslovni rezultati, ki prinašajo kar 55 odstotkov višji čisti dobiček kot v primerjalnem obdobju lani. Cinkarna Celje je namreč ena večjih neodvisnih evropskih proizvajalk titanovega dioksida. Ta se kot pigment uporablja v proizvodnji barv, vseh vrst lakov, papirja, v proizvodnji gume, keramike, varilnih elektrod, živilske embalaže, zdravil, zobnih past in še kje.  

Svetovni trg titanovega dioksida je bil v preteklih letih zasičen s ponudbo, spopadal se je tudi z ekološkimi izzivi. Vendar se je v drugem četrtletju zgodil cenovni preobrat, saj so v svetu zaprli več proizvodnih obratov, cena se je spet začela zviševati. To so v Cinkarni očitno s pridom izkoristili in ob proizvodnji, ki je blizu maksimalne izkoriščenosti kapacitet, poslovanje močno izboljšali. Globalni analitiki zdaj panogi napovedujejo razcvet, saj naj bi bilo po mnenju ameriške investicijske banke Goldman Sachs zviševanje cen titanovega dioksida šele na začetku večletnega cikla. Konkurenca Cinkarne Celje je na začetku zadnjega četrtletja spet zvišala cene, podoben ukrep naj bi se spet zgodil na začetku leta 2017.

Cinkarna Celje je še vedno tudi na prodajni listi SDH in samo vprašanje časa je, kdaj se bo znova začel prodajni postopek. Zanimiva je tudi delnice v indeks SBI TOP in začetek trgovanja v kontinuiranem načinu. Zadnji dve spremembi bosta začeli veljati 1. decembra 2016.

Grega Meden, samostojni upravitelj