Cena nafte se dvignila nad 65 dolarjev za sod

Razpoka v naftovodu Forties v bližini mesta Aberdeen na Škotskem je ustavila pretok surove nafte po eni od najpomembnejših energetskih arterij. Omejena ponudba surove nafte iz Severnega morja je skupaj z nadaljevanjem krčenja proizvodnje naftnega kartela OPEC ceno terminskih pogodb za severnoatlantsko mešanico surove nafte brent dvignila na 65 dolarjev za 159-litrski sod.

Operater naftovoda Ineos Group bo zaradi okvare moral ustaviti pretok surove nafte za »nekaj tednov«, v prihodnjih dneh bodo javno predstavili okvirni časovni načrt, po zadnjih poročanjih analitikov naj bi napako odpravili v treh tednih. Bolj kot motnja v ponudbi na ceno surove nafte vpliva dejstvo, da je Fortiesov naftovod odločilen za določanje cene severnoatlantske mešanice surove nafte brent, služi kot referenčna cena za poravnavo skoraj polovice vseh svetovnih pogodb za fizično poravnavo s surovo nafto. Premija v primerjavi z ameriško referenčno ceno zahodnoteksaške lahke nafte WTI je že skoraj sedem dolarjev za sod. Dražja surova nafta v Evropi bo najverjetneje negativno vplivala na evropska rafinerijska podjetja oziroma evropske rafinerijske dele integriranih naftnih družb, to lahko odseva tudi v nekoliko višji ceni pogonskih goriv. Zunaj stare celine bodo omejitev severnoevropske ponudbe občutili kot povečanje povpraševanja po »lažjih« tipih surove nafte, z nižjo vsebnostjo žvepla. Vrzel v ponudbi bodo najverjetneje zapolnile pošiljke iz osrednje Azije in Rusije. Pozitivno v celotni zgodbi je, da zdaj še ne poročajo o fizičnem izlivu surove nafte, ki bi poleg finančne škode lahko pustil dolgoročnejše posledice na življenjskem okolju ljudi in živali.

Gibanje cene surove nafte v 2017 (Vir: Bloomberg)

Sašo Šmigić

O avtorju: Sašo Šmigić

Sašo Šmigić je diplomiral na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2006 je bil zaposlen kot upravitelj na borznoposredniški družbi KD BPD, od marca 2008 pa kot upravitelj v družbi za upravljanje Generali Investments (prej KD Skladi), kjer je leta 2013 postal pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz. Upravlja sektorski sklad Generali Surovine in energija ter v razvijajoče trge usmerjene sklade Generali Novi trgi, Generali Indija - Kitajska in Generali Latinska Amerika. Septembra 2023 je nastopil 4-letni mandat člana uprave družbe Generali Investments d.o.o.

Tags: , , , , ,