Brezčasna pravila za vlagatelje

Vsako uspešno vlaganje zahteva zelo premišljene in skrbno načrtovane odločitve. Odločitve vedno sprejemamo na podlagi preteklosti in podatkov, ki so nam na voljo, a hkrati tudi s pogledom v prihodnost, ki se še ni zgodila.


Prvi nasvet, ki ga finančni svetovalci dajo novim vlagateljem 

Vlagatelji se morajo zavedati, da tržne cene izbranih naložb nikoli ne ostanejo enake in so popravki neizogibni. Zato na poti investiranja poskušajte odstraniti čustva. Naj vas ne vodi čredni nagon, hkrati pa ne pozabite, da skušate kontrolirati tako strah kot pohlep ter analitične napovedi jemljite postransko. Prvo in najpomembnejše pravilo pravi, da se trgi čez čas vedno vrnejo na dolgoletno povprečje. Torej, ne glede na to, ali se trgi soočajo s skrajnim optimizmom, ali s pesimizmom, se sčasoma vrnejo na bolj zdrave, dolgoročne ravni vrednotenja. Po tej teoriji se bodo donosi in tržne cene naložb vrnile tja, od koder so prišle – torej vračanje k dolgoročnemu povprečju. Ko pa gre za posamezne vlagatelje, je lekcija jasna: v samem začetku naredite za vas primeren naložbeni načrt in se ga držite. Na tej poti poskusite pretehtati pomembnost vsega drugega, kar se dogaja okoli vas, in skušajte uporabiti svojo najboljšo presojo. Naj vas vsakodnevne novice iz trga in »nemiri« na trgu ne vržejo iz tira, ki ste si ga postavili na začetku vaše finančne poti.

Korekcije so sestavni del investiranja
Tako kot je lahko nestanovitna vožnja neizkušenega mladega voznika, je lahko zaradi različnih dogodkov, ki vplivajo na gibanje trga, pretirana tudi korekcija trga. Finančni trgi se na gospodarske, politične in podjetniške dogodke odzivajo z močnimi nihanji, kar vpliva na kratkoročne rezultate vlagateljev. Korekcije na trgih so nekaj povsem normalnega in pomenijo premik trga za več kot 10 odstotkov od zadnjega doseženega vrha. Na njih je zato smiselno gledati kot na obdobje možnosti novih nakupov na borzi. V času večjega tržnega nihanja se vlagateljem ponujajo res odlične nakupne priložnosti. Treba pa je razumeti, da bodo zakonitosti trgov vedno iste, gibanje nepredvidljivo in končni uspeh bo skoraj vedno odvisen le od vaših odločitev.

Naslednje pravilo pravi, da anomalije trga niso nikoli trajne. Ko se stvari premikajo v korist trga, je težnja k prepričanju, celo med najuspešnejšimi vlagatelji, da so dobički neomejeni. To preprosto ni res in nič ne traja večno – zlasti ne v finančnem svetu. Ne glede na to, ali »jahate« val, ko je trg nizko, kar predstavlja priložnosti za nakupe, ali rastete s trgom proti visokim vrednostim, kar vam omogoča, da lahko s prodajo zaslužite, ne štejte svojih »piščancev, preden se vsi ne izvalijo«, kajti kot kažeta prvi dve pravili, se trgi vedno vrnejo na dolgoletno povprečje.

Kar pa je večno, so popravki trga, ki so bili in bodo večni in visoki premiki na trgih, tako v smeri rasti, kot v smeri padanja vrednosti trga lahko vlagateljem preprečijo, da bi mirno in trezno razmišljali o svoji naslednji potezi. Lekcija tukaj je, da ste v takšnih obdobjih hitro spreminjajočega trga odločni ter da se čustveno ne odzivate.

Tipična napaka neizkušenih vlagateljev
Dejstvo je, da mali vlagatelji svoje odločitve o nakupu večinoma sprejemajo ko se že oblikuje vrh trga in najmanj takrat, ko je trg dejansko na dnu. Tipičen vlagatelj bere najnovejše novice na svojem mobilnem telefonu, gleda tržne programe, ki poročajo o dogajanjih in seveda sledi temu, kar sliši. Na žalost pa je to že čas, ko je glavni premik trga že končan in običajno nato sledi obrat v popravek trga. To je trenutek, ko se mali vlagatelj odloči za nakup na vrhu ali za prodajo na dnu. Neodvisno razmišljanje pa je tisto, ki prekaša čredni nagon.

Dva naša največja sovražnika sta tako strah in pohlep, ki sta močnejša od dolgoročne odločitve Ta dva osnovna človeška čustva sta morda največji sovražnik uspešnega vlaganja. Toda ne glede na to, ali ste dolgoročni vlagatelj ali trgujete dnevno, je discipliniran pristop k vlaganju in investiranju ključen za dosego finančnega cilja ter za ustvarjanje dobička. Zavedati se moramo, da strah in pohlep delujeta hitro, zato sta tveganje, ki vpliva na vašo realno presojo in posledično na vaše premoženje.

Še zadnje pravilo ki pravi, da so bikovski trgi bolj zabavni kot medvedji trgi. To velja za večino vlagateljev, saj cene v obdobju bika še naprej rastejo. Komu ni všeč, da se mu dobiček poveča? Torej nihče ne trdi, da je vlaganje in investiranje enostavno. Vedno je veliko na kocki, saj gre za vaše premoženja ter hkrati je treba veliko tudi sprejeti. Sprejeti tveganje. Ne glede na to, ali ste vlagatelj začetnik ali nekdo, ki trge opazuje že veliko časa, oba se lahko zlahka ujameta v dnevne novice, v čustva in v trg, ki je brezplačen za vse. Toda če boste sledili preizkušenim dejstvom dolgoročnega vlaganja in investiranja ter modrim odločitvam preudarnega vlaganja, boste morda na koncu le zmagali.

O avtorju: Katja Bogataj Kopriva

Strokovna finančna svetovalka z dolgoletnimi izkušnjami v industriji vzajemnih skladov. V družbi Generali Investments (prej KD Skladi) je že od leta 2006. Njen vsakdanji izziv sta zadovoljstvo strank družbe ter uspešno plemenitenje njihovih portfeljev.