Brazilija nad rekordni deficit z odprodajo premoženja

Da je z nastopom začasne vlade pod vodstvom Michela Temerja v Braziliji začel pihati drugačen veter, se lepo vidi v najavi, da naj bi obširna brazilska državna delegacija v poletnih mesecih v največjih finančnih središčih, kot sta New York in London, potencialnim vlagateljem predstavila načrt odprodaje dela državnega premoženja. Kupnina naj bi bila v prvi vrsti uporabljena za zmanjšanje rekordnega deficita, s prenosom lastništva v zasebne roke pa si obetajo tudi rast investicij in delovnih mest.

Seznam podjetij, ki bodo uvrščena na prodajni seznam, še ni dokončan, vendar pa naj bi po prvih neuradnih podatkih v prvi fazi poskušali prodati večinske deleže v državnih podjetjih bodisi v najprivlačnejših panogah bodisi tista z najvišjo stopnjo dobičkonosnosti. V drugi fazi pa bodo poskušali prodati podjetja ali deleže v podjetjih, ki so v lasti državnega investicijskega holdinga BNDESP.

V Braziliji se več kot očitno zavedajo posledic odmevnih korupcijskih škandalov, v katerih naj bi bila v zadnjih letih domnevno vpletena domala vsa politična smetana, kot tudi vodstveni organi podjetij v večinski državni lasti. S tem, ko bodo v prvi fazi prodajnega procesa vlagateljem ponudili najprivlačnejša sredstva, ki bodo zagotovo pritegnila veliko zanimanja, želijo nekoliko omiliti »diskont za korupcijo in nedelovanje sodnega aparata«, ki bi ga v nasprotnem primeru skoraj zagotovo morali odbiti od prodajne cene. Večina podjetij, ki naj bi se prodala v prvem krogu, deluje v infrastrukturni dejavnosti in vključuje del naftnega velikana Petroleo Brasileiro SA, ki se ukvarja z distribucijo pogonskih goriv, električnega distributerja Fumas Centrias Eletricas SA in dele nacionalnega letališkega operaterja Infraero. Po prvih ocenah naj bi z odprodajo premoženja Brazilija v prihodnjih dveh letih iztržila med 10 in 20 milijard ameriških dolarjev, večino tega denarja pa nameravajo porabiti za znižanje rekordnega deficita, ki naj bi se letos povzpel prek 10 odstotkov BDP.


Sašo šmigić, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz