Borza pričakuje klasifikacijo naložb

Domači trg: Kaj bo (ostalo) strateško in kaj bo država prodala, še kako zanima borznike

Zadnje dni je domači kapitalski trg v pričakovanju sprejetja nove klasifikacije naložb državnih deležev in strategije upravljanja, ki uradno nastaja na ministrstvu za finance.

Vlada je  na začetku svojega mandata napovedala, da bo do konca leta le sprejela obljubljeno klasifikacijo naložb, na podlagi katere bo lahko Slovenski državni holding dobil mandat za upravljanje naložb države, nekdanje Slovenske odškodninske družbe in Kada. Klasifikacija bo jasno določila, kateri državni deleži bodo strateški in katere bo mogoče prodati.

To nalogo je pripravilo že nekaj prejšnjih vlad, vendar  ta nikoli ni bila dokončno sprejeta v državnem zboru. Če gre v tretje rado, bomo tako najverjetneje videli prav kmalu. Strategija upravljanja in klasifikacija naložb naj bi bila potrjena v parlamentu na decembrskem zasedanju, vlada pa naj bi jo sprejela že na eni izmed prihodnjih sej. Kakor je bilo razumeti predstavnike vlade v minulih tednih, bi bili lahko med portfeljske naložbe države uvrščeni tudi deleži v Krki, Petrolu in Zavarovalnici Triglav, podjetjih, ki so bile doslej trdnjave neslavno propadlih zgodb o nacionalnem interesu. 

V minulem tednu so Gorenjska banka, Istrabenz in delno tudi NLB,  skupaj že prodale skoraj desetodstoten delež Petrola, kar naj bi po govoricah že povzročilo precejšnje nezadovoljstvo med upravljalci državnega deleža. Tako se je seveda državni vpliv v Petrolu močno zmanjšal, s tem pa verjetno tudi pogajalska moč ob morebitnem iskanju strateškega partnerja. Presenetljivi kupec večine prodanih delnic tiči za skrbniškim računom Češkoslovenske obhodni banke, kar je v borznih krogih minuli teden sprožilo številne špekulacije o krepitvi vzhodnoevropskih naftnih družb v našem trgovcu z naftnimi derivati.

Grega Meden, samostojni upravitelj