Bo Brazilija končno našla pot iz krize?

Brazilski zunanji minister Jose Serra je na nedavni tiskovni konferenci izjavil, da zaradi pozitivnega trenda pri upočasnjevanju inflacije in racionalizacije javnih izdatkov, v bližnji prihodnosti lahko pričakujemo spremembe v denarni politiki te največje latinskoameriške države.

Brazilija se že od začetka svetovne finančne krize sooča z negativno rastjo BDP in z močnimi inflacijskimi pritiski, ki centralni banki ne omogočajo izvajati ohlapne denarne politike, s katero bi ponovno spodbudili večjo gospodarsko aktivnost v državi. Poleg tega je prejšnja oblast brezbrižno porabljal proračunska sredstva, proračunsko luknjo pa je preprosto krpala z dragimi posojili iz tujine. Odmevni korupcijski škandali in močan padec vrednosti brazilske valute so še dodatno poglobili nezaupanje svetovne javnosti, neposredne tuje investicije v Braziliji pa so postale del daljne preteklosti.

Kot eno izmed glavnih nalog si je nova politična oblast v Braziliji pod vodstvom predsednika Temerja zadala Brazilijo in predvsem njeno prihodnost, prikazati v svetlejši luči in državi, nekoč »velesili v razvoju«, povrniti nekaj izgubljenega ugleda. Zato ne preseneča, da je brazilski zunanji minister Serra izjavo o spremembi brazilske denarne politike dal na 8. konferenci BRICS, na kateri so se sestale delegacije brazilske, ruske, indijske, kitajske in južnoafriške politične elite. Vsem navzočim in svetovni javnosti je tako povedal, da nova vlada počne vse, kar je v njeni moči, in da lahko kmalu pričakujemo izboljšanje gospodarske slike v državi. Da njegove izjave niso iz »trte izvite«, kažejo tudi zadnji podatki o inflaciji, ki kaže znake umirjanja. Septembra je letna inflacija znašala 8,48 odstotka, le mesec prej pa 8,97 odstotka. Večina analitikov ocenjuje, da bo Brazilija po daljšem obdobju že prihodnje leto ponovno dosegla pozitivno rast BDP. Pogled na gibanje indeksa brazilskega delniškega trga kaže, da investitorji že vse leto pričakujejo pozitivni obrat ekonomskega stanja v državi, saj je brazilski delniški trg letos, v evrih zrasel več kot 70 odstotkov.

                                                   Vir: Bloomberg

Sašo šmigić, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz