Avgustovske razprodaje

Minuli mesec so se tečaji znižali kot že dolgo ne. Za ameriški borzni indeks je bil to najbolj rdeč mesec v zadnjih treh letih, za nemški Dax je bil to najslabši mesec v zadnjih štirih letih, za kitajski Shanghai pa drugi najslabši mesec v zadnjih šestih letih. Indeks VIX, ki nekako predstavlja strah vlagateljev, se je na mesečni ravni zvišal največ v svoji zgodovini. Tečaji so v povprečju upadli od pet pa do več kot 10 odstotkov. Posamezne delnice so doživele pravi zlom, saj so njihove cene upadle tudi za 20 in več odstotkov.

Tokrat se je vse začelo na Kitajskem 11. in 12. avgusta, ko je kitajska oblast znižala vrednost svoje valute proti dolarju, za skupno tri odstotke. To je za delniške trge pomenilo pravi šok, saj je bil ukrep nepričakovan. Razloge za znižanje valute in s tem stimulacijo izvoza je partija očitno našla v vse slabših makroekonomskih podatkih. Borzni igralci in tokovi denarja so potrebovali še nekaj časa in svet se je zatresel. Drastično so upadli tudi ameriški borzni trgi, ki so 24. avgusta doživeli pravi mali zlom. V prvih minutah trgovanja so ga povzročili predvsem tako imenovani roboti, računalniški programi, ki v zadnjih letih prevzemajo vedno večji delež trgovanja. Delniški trgi so se proti koncu meseca nekoliko pobrali, vendar so rane ostale in vprašanje je, koliko časa še lahko pričakujemo višjo volatilnost. Negotovost, ki prihaja iz Kitajske, je za delniške trge nekaj najslabšega. Po drugi strani pa je upad tečajev, če zanj ni večje podlage, priložnost za nakup. Nekatere delnice so padle kot posledica splošne panike in velikega odliva iz delniških skladov, ki je bil v zadnjem tednu avgusta največji po letu 2007.

Upadle so tako vse delnice in pri nekaterih se zdi odlična nakupna priložnost. Izpostavimo lahko podjetja iz farmacevtskega tabora. Predvsem največja in najstarejša podjetja, kot so Pfizer, Johnson & Johnson in Merck, ki imajo dividendno donosnost nad tremi odstotki. Njihovi rezultati so prav tako precej manj volatilni kot na primer rezultati podjetij iz naftnega sektorja. Med največjimi dvanajstimi farmacevtskimi podjetji izplačilo dividend predstavlja samo polovico prostega denarnega toka. Tudi valuacije so se z zadnjimi padci lepo znižale. Pomembno je tudi vedeti, da v času negotovosti stabilna in velika podjetja dosegajo boljše donose.

Turbulentno trgovanje na delniških trgih prinaša nove nevarnosti in nove priložnosti. Zavedati se je treba, da varčujemo na dolgi rok in da so trenutni časi odlična nakupna priložnost za prave naložbe.


David Zorman, upravitelj, KD Skladi