Avgust na borzi v rdečem

V Frontier Market Index (MXFM) tudi štiri slovenske delnice.

 

Na začetku avgusta je največji svetovni ponudnik delniških  indeksov ameriški MSCI v svojem kvartalnem sporočilu za javnost obvestil finančne trge, da je vključil v svoj Frontier Market Index (MXFM) tudi štiri slovenske delnice. In sicer so člani najuglednejše svetovne druščine s področja Frontier Markets (po slovensko Robni trgi) znova postale delnice Petrola in Zavarovalnice Triglav, prvič pa so v elito vključene tudi delnice Luke Koper in Pozavarovalnice Sava.  Od prej sta kot edina predstavnika Slovenije v tem globalnem indeksu že Krka in Nova Ljubljanska banka.

V preteklosti sta bili tako delnici Petrola kot Zavarovalnice Triglav že članici te indeksne družine, vendar sta zaradi padca likvidnosti iz indeksa izpadli. Zakaj je uvrstitev v indeks pomembna? Ti indeksi, katerih glavna svetovna ponudnika sta ameriški MSCI in angleški FTSE,  so pomembni kazalniki oziroma smerokazi za svetovno industrijo upravljanja denarnih sredstev, v našem primeru gre za delniške naložbe v državah, ki se klasificirajo kot Frontier Markets (FM).  Ta skupina držav je po razvitosti kapitalskih trgov globalno gledano sicer na repu  svetovnega finančnega zemljevida,  a kljub temu nemajhno število investicijskih skladov zaradi razpršitve naložbenega tveganja vlaga na te trge.

Stopničko višje v hierarhiji, pomembnosti in seveda tržni kapitalizaciji so tako imenovani  Emerging Markets (EM ali Trgi v razvoju), za najvišjo stopnjo razvitosti pa MSCI in FTSE določata tako imenovani  Developed Markets (DM oziroma Razviti trgi).

Slovenija oziroma Ljubljanska borza vrednostnih papirjev zaradi majhne tržne kapitalizacije in slabe likvidnosti že nekaj let spada v klasifikacijo Frontier Markets. Pa vendar ta poteza MSCI pri vlagateljih za zdaj še ni obrodila sadov. Prav nasprotno, ameriški investicijski skladi so v minulih 14 dneh po objavi novice močno prodajali delnice Zavarovalnice Triglav, Petrola in Krke. Torej ravno nasprotno, kot bi pričakovali. Razlogi za to niso povezani z uvrstitvijo v indeks, ampak jih  je mogoče treba iskati v pesimizmu na svetovnih borzah, še posebno na delu razvijajočih se trgov.

Tuji vlagatelji namreč zaradi slabega gospodarskega stanja zapuščajo Kitajsko, zato so delniški tečaji krvaveli povsod po tržni klasifikaciji EM. Indeks MXEF, ki predstavlja razvijajoče se trge,  je od začetka avgusta padel za skoraj deset odstotkov, to pa je v petodstotni padec povleklo tudi na začetku omenjeni indeks MXFM, indeks robnih trgov, kamor spadajo naložbe iz naše države.

Ceno delnice Krke je dodatno prizadel padec ruskega rublja, ameriški dolar je bil nekaj dni vreden celo več kot sto rubljev. Spomnimo, lansko poletje se je gibal pri 50 rubljih, kar pomeni, da se je vrednost ruske valute proti dolarju v letu za polovico znižala.

Na močan zdrs tečaja Zavarovalnice Triglav so dodatno vplivale ogromne škode po katastrofalnih poplavah. Veliko je sicer pozavarovano pri drugih zavarovalnicah, vendar za razliko od Pozavarovalnice Sava v Triglavu višine škode niso objavili. Strah pred neznanim je na borzi vedno večji od še tako slabih objavljenih številk,  in vlagatelji so dodatno kaznovali ceno delnice. Slabemu razpoloženju oziroma razprodaji  so se na borzi  tako pridružile tudi delnice Petrola in NLB, indeks SBI TOP pa je od začetka meseca nižje za skoraj deset odstotkov.

 

 

O avtorju: Grega Meden

Grega Meden ima več kot 15 let delovnih izkušenj na finančnem področju. Svojo poslovno pot je začel leta 1999 v borznoposredniški hiši BPH in PM&A kot borzni posrednik in upravitelj ter jo nadaljeval kot vodja trgovanja v KD BPD. Od leta 2008 je zaposlen kot samostojni upravitelj v družbi Generali Investments (prej KD Skladi), kjer kot specialist za regijo skrbi predvsem za naložbe sklada Generali Jugovzhodna Evropa. V tujini je bil član upravnega odbora v makedonski družbi KD Fondovi A. D. Skopje (odslej Generali Investments) in investicijske družbe ZIF BLB Banja Luka.