Ali Evropa lahko zdrži trenutni tempo?

Evropski delniški trgi so letos med donosnejšimi na svetu. Investitorji trenutno dosegajo približno desetodstotni donos. Nemški borzni indeks Dax je od začetka leta pridobil 10,6 odstotka, španski Ibex pa dobrih 15. Na drugi strani je ameriški S&P 500 v evrih pridobil vsega 1,7 odstotka, japonski Nikkei pa 4,5. Ključno vprašanje v tem trenutku je, ali je evropski delniški trg še privlačna naložba?

Če pogledamo makroekonomske podatke, se ti še naprej izboljšujejo. Gospodarska rast bo letos v evroobmočju okoli 1,8 odstotka. Vsi podatki nakazujejo, da se bodo pozitivni trendi nadaljevali, vseeno pa ni pričakovati kakšnih večjih pozitivnih presenečenj. Tako ostajamo v optimističnem območju. Glavni dejavniki trenutne rasti so bili trije. Nižja cena nafte, cenejši evro in manjši stroški denarja v t. i. perifernih evropskih državah. Ti dejavniki pa v drugi polovici leta k rasti ne bodo več prispevali toliko kot do zdaj. Tu bo štafeto morala prevzeti globalna gospodarska rast in predvsem domača potrošnja. Pozitivno razpoloženje Evropejcev se v zadnjem obdobju povečuje. Posledično se povečuje tudi poraba. Zdi se, da bodo ti kazalci v drugi polovici leta še boljši. Brezposelnost se še naprej zmanjšuje. V nekaterih državah so se začele zviševati tudi plače. Tu lahko omenimo predvsem Nemčijo. Na drugi strani kakšnega preboja v Italiji v kratkem še ne gre pričakovati. Glede na izid volitev pa se izboljšujejo obeti v Franciji. Novi predsednik, ki je napovedal reforme tako v Franciji kot tudi na evropski ravni, bo moral to izpolniti. Francija pa je znana kot država, kjer je reforme težko implementirati. Makroekonomska slika nam nakazuje, da se bo pozitivna rast nadaljevala, da pa težko pričakujemo kakšen večji pospešek rasti v drugi polovici. Razpoloženje med potrošniki in tudi pri podjetjih tako ostaja ključnega pomena. Če pogledamo še vrednotenja, so ta v primerjavi z ameriškimi in japonskimi nekoliko bolj privlačna. Je pa struktura indeksov precej drugačna kot v omenjenih državah. Evropski indeksi imajo večji poudarek na podjetjih, ki trenutno nimajo visokih rasti. To so banke, telekomi in tudi težka industrija. Manjka pa predvsem tehnoloških podjetij, ki vedno bolj krojijo svet okoli nas.

Trenutno se zdi, da evropski delniški trgi potrebujejo nekaj premora, da pa lahko v drugi polovici leta na podlagi dobrih makroekonomskih podatkov in relativno privlačnih vrednotenj, nadaljujejo pozitiven trend.

David Zorman, upravitelj

O avtorju: David Zorman

David Zorman je diplomiral leta 2008 na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Že kot študent si je leta 2005 začel nabirati znanja s področja upravljanja premoženja kot finančni analitik v borznoposredniški družbi KD BPD. Januarja 2008 se je zaposlil v družbi Generali Investments (prej KD Skladi), kjer upravlja globalni sklad skladov Generali Prvi izbor, geografski sklad Generali Amerika ter sektorska sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost. Revija Moje finance mu je leta 2011 podelila prestižno priznanje najboljšega upravitelja leta.