5 nasvetov, ki vam lahko pomagajo izboljšati vaše finance

Ko gre za uresničevanje novoletnih zaobljub ob začetku leta, lahko z doslednim uresničevanjem teh, naredite velik osebni napredek. Enako velja pri financah. Če se držimo zastavljenih ciljev v januarju, imamo lahko dobre rezultate že konec decembra. Če se držite samo pet preprostih nasvetov, vam ti lahko pomagajo, da bo leto 2022 za vas finančno uspešno leto.

 

 

Začnite z analizo proračuna za preteklo leto

Vsak dobri finančni načrt se začne s proračunom in analizo izdatkov za preteklo leto. Takšna analiza vam lahko pomaga pri načrtovanju realnih ciljev v novem letu. Tako lahko vidite, kaj ste naredili, kaj niste, s čim ste oziroma niste zadovoljni. Del te analize bi moral vključevati tudi vaše napake pri porabi finančnih sredstev, ki ste jih naredili, je pa enako pomembno, da si tudi “priznate zasluge” za to, kar ste naredili dobro. Ko ustvarite nov proračun za tekoče leto, ga preglejte enkrat na mesec ter ga po potrebi prilagodite.

Svoje posebne finančne cilje zapišite

S tem ko boste svoje finančne cilje zapisali, jih boste lažje dosegli. Velja tako za kratkoročne cilje, kot je varčevanje za nakup avtomobila, kot tudi dolgoročne cilje, kot je na primer izdelava varčevanja za upokojitev. To je še posebno pomembno za pare, saj je veliko lažje komunicirati, ko stvari zapišemo na papir.

Vzpostavite navado varčevanja ali vlaganja

Pogosto je največja ovira pri doseganju finančnega cilja ta, da ciljev ne razvrstimo pravilno. To pa pomeni, da če si rečete, da boste ob koncu meseca privarčevali toliko, kolikor vam na računu ostane, potem običajno tega cilja nikoli ne dosežete. Svetujemo vam, da v takšnem primeru, takoj ob nakazilu plače na osebni račun, del zneska, ki ga želite nameniti za varčevanje, takoj namenite temu cilju. Šele nato začnite trošiti za tekoče izdatke in želje. Enako velja ob vsakem povišanju ali bonusu, ki ga navadno prejmete ob koncu leta. Ta dodatni denar vam lahko pomaga povečati prihranke in naložbe.

Investirajte v svojo finančno pismenost

Če se osredotočeno trudite učiti o denarju – tudi če vas finančne teme ne zanimajo – lahko sprejemate premišljene finančne odločitve do konca svojega življenja. Pretvarjajte se, da so vaš novi najljubši hobi finance in učenje o denarju ter vlaganju. Pomagajte si strokovnimi revijami in knjigami.
Začnite takoj

Nikoli ni pravi čas. Najpreprosteje je najti izgovore, zakaj ni pravi čas. Kot pravi pregovor: »Najboljši čas za sajenje drevesa je bil lani, naslednji najboljši čas pa je zdaj.« Prej, ko začnete, več časa ima vaš denar za rast.”

Na poti do izpolnitve novoletnih zaobljub mnogokrat oviramo le sami sebe. Naj bo letos drugače. Želim vas srečno in uspešno novo leto.

 

 

O avtorju: Petra Lamut Kolenac

Finančna svetovalka