Mesečno poročilo za januar 2022

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za januar 2022. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za januar 2022

 

Naložbeni komentar – januar 2022

Na globalnih finančnih trgih že vse od začetka leta 2020, ko je svet zajela epidemija, nismo bili priča tako kaotičnemu dogajanju kot v preteklih tednih. Mesec januar, ki ga je zaznamovala volatilnost in velike spremembe vrednosti v posameznih dnevih trgovanja, so najbolj spremljani globalni delniški indeksi večinoma končali z negativnimi donosi. V pričakovanju sprememb makroekonomskih razmer na trgu, je bilo moč opaziti precej rotacije med posameznimi sektorji in naložbenimi stili. Na udaru so bile visoko vrednotene delnice zlasti iz tehnološkega sektorja, občuten padec je zabeležil tudi nepremičninski trg. Zdrs je bil manj izrazit v panogi široke potrošnje in financ, spet pa je pridobival energetski sektor. Tečaji so na globalni ravni merjeno z indeksom MSCI All Countries mesec zaokrožili z 3,55 % negativnega donosa merjenega v evrih.

Oči sveta so bile uprte v ameriško centralno banko Fed, ki išče optimalne rešitve, kako ukrotiti povišano inflacijo in pri tem čim manj ogroziti popandemično gospodarsko rast v ZDA. Sedaj je že bolj ali manj jasno, da se letos vsaj začasno poslavljamo od obdobja ekstremno nizkih obrestnih mer in poceni denarja, ki sta pomembno vplivala na dogajanje na trgih v zadnjih letih. Kot odgovor na nove razmere, je prilagoditev portfeljev in prevrednotenje različnih naložb. V polnem teku je tudi sezona objav rezultatov. Zaenkrat kaže, da so največja ameriška podjetja kljub spremenjenim razmeram na trgu še vedno v dobri formi. Indeks MSCI Usa je januar končal s 4,12 % izgube merjeno v evrih. Pri tem so bile razlike med posameznimi segmenti trga precejšnje. Russel 2000 – indeks podjetij z majhno ter srednje veliko tržno kapitalizacijo, je izgubil okrog 10 %. Z 9 % padcem je mesec zaključil tehnološki Nasdaq, medtem ko je širši S&P500, ki sledi gibanju največjih 500 ameriških podjetji, zadnji dan trgovanja mesečno izgubo omejil na 5 %.

Nekoliko manj boleč je bil mesec januar za evropski trg, kjer so vrednotenja v primerjavi z ZDA večinoma nižja, precej večjo težo v indeksih pa imajo tako imenovane »value« delnice. MSCI Europe je mesec sklenil 3,24 % v rdečem. Gospodarsko okrevanje držav članic EU še naprej zaostaja za ZDA, a BDP večine držav počasi le dosega nivoje pred epidemijo. Hitrejšo rast med drugim zavirajo visoke cene energije, surova nafta se namreč ob nezmožnosti izpolnjevanja zavez o dodatnem črpanju s strani kartela OPEC+ že bliža ceni 90 dolarjev na sodček. Ob stopnjevanju političnih trenj med Rusijo in Ukrajino ostajajo visoke tudi cene zemeljskega plina. Kljub glasnemu nasprotovanju nekaterih držav, je Evropska komisija v dopolnjenem predlogu zemeljski plin in jedrsko energijo opredelila kot prehodno zelene naložbe, kar bo pomembno pripomoglo k doseganju cilja podnebne nevtralnosti.

Bolje od razvitih, so se odrezali trgi v razvoju. Indeks MSCI BRIC je mesec sklenil brez znatnih sprememb vrednosti. Pridobivali so trgi izpostavljeni cenam surovin – zlasti Latinska Amerika in Bližnji vzhod. Kitajski delniški trg, ki te dni miruje zaradi največjega državnega praznika, lunarnega novega leta, ostaja zanimiva opcija za vlagatelje, ki so za del svojega portfelja pripravljeni sprejeti nekaj več tveganja. Vrednotenja tam ostajajo nizka, razmerje med ceno in dobičkom (»P/E ratio«) indeksa MSCI China, ki je bilo še leto nazaj pri vrednosti 18, se trenutno giba okrog 12-kratnika, a ob krizi nepremičninskega sektorja, šibki domači potrošnji in vmešavanju politike v gospodarstvo, moramo vlagatelji ostati previdni.

Za razliko od razvitih trgov so januar s pozitivnim izkupičkom zaključili regionalni trgi. Tako indeks delnic področja Balkana, kot slovenski SBITOP sta mesec končala rahlo v pozitivnem območju. Na ljubljanski borzi so uspešno začele kotirati delnice družbe Equinox, ki vlagateljem kot prva ponuja možnost investiranja na slovenski nepremičninski trg prek vrednostnih papirjev. Rekordne poslovne rezultate za preteklo leto je predstavila Krka, še naprej pridobiva cena delnice Petrola.

 

 

Obvezniški trgi so v januarju ob napovedanem zaostrovanju denarne politike izgubljali. Zahtevana donosnost ameriške 10-letne obveznice je konec meseca znašala 1,78 %. Inflacija v evrskem območju dosega rekordne vrednosti, posledično je po dolgem času v pozitivnem območju zahtevana donosnost nemške 10-letne obveznice. Kljub temu, da pričakujemo postopno zaostrovanje denarne politike tudi v Evropi, pa ECB v svojih napovedih ostaja bolj zadržana od ameriške centralne banke, kar se je odražalo na valutnem trgu, kjer je evro napram dolarju v januarju izgubljal na vrednosti.