10 let kasneje: kaj se lahko naučimo iz preteklih finančnih kriz?

Od začetka globalne finančne krize je minilo 10 let. Posledice so se v naslednjih letih izkazovale predvsem v nezaupanju vlagateljev. Ti so svoje naložbe previdno zadrževali v manj tveganih naložbenih razredih, kot so depoziti, čeprav je bila obrestna mera v teh v zadnjem obdobju skoraj nična. Bi lahko ravnali drugače?

Evropske institucije in države članice so sprejele vrsto ukrepov in po 10 letih lahko rečemo, da so se odločni ukrepi obrestovali, saj danes gospodarstvo Evropske unije raste že peto leto zapored, banke so trdnejše, brezposelnost je na najnižji ravni od leta 2008, javne finance so v boljšem stanju in naložbe se spet povečujejo, denarja v obtoku je veliko in tudi v Sloveniji se splošni občutek ljudi, da lahko več trošijo, utrjuje. To pa tudi pomeni, da postajajo bolj pogumni, si pa ne želijo, da bi postali manj previdni.
Zadnje čase opažamo, da se ponovno pojavljajo navedbe o možnih pokih balonov, tako na strani dobro poznanih investicijskih razredov (delnice, delniški skladi, obveznice in obvezniški skladi), kot tudi na strani novo prihajajočih investicijskih razredov, med katere nekateri štejejo na primer kripto valute. Ob vsem tem pa je dobro vedeti, da so vsi investicijski trgi (tudi trgi nepremičnin, umetnin, žlahtnih kovin ter drugi) nagnjeni k ciklom, tako pozitivnim kot negativnim, saj je bistvo vseh investicijskih razredov zaupanje v njihove izdajatelje oziroma v njihovo zmožnost, da izpolnijo obljube. Ko zaupanje v izdajatelja izgine, se cena izdanih investicijskih razredov močno zniža ali pa jih nihče ne želi kupiti. Rečemo, da postanejo nelikvidni. In ko pride do množičnega pojava izgube zaupanja, lahko govorimo o finančni krizi ali o možnem poku balona nekega investicijskega razreda.

In kaj se lahko iz preteklosti naučimo? Vedno znova in ne glede na naložbeni razred je pomembno, da sledimo določeni strategiji varčevanja. To smo v KD Skladih strnili v zlata pravila varčevanja, ki si jih splača vselej zapomniti.


Pri naložbah je vselej in ne glede na naložbeni razred pomembno, da sledimo določeni strategiji varčevanja.

Pri naložbah je vselej in ne glede na naložbeni razred pomembno, da sledimo določeni strategiji varčevanja.

 

 

 

 

 


 

NAČRTNO VARČUJTE
Premišljeno zastavite svoj naložbeni cilj, to je znesek, ki ga želite privarčevati. Določite čas varčevanja in znesek, ki ga lahko mesečno namenite plemenitenju premoženja. Obiščite finančnega svetovalca, ki bo skupaj z vami določil, kakšen tip vlagatelja ste. To pomeni, da boste ugotovili, kakšna je vaša naklonjenost tveganju in koliko tveganja si lahko privoščite. Ob tem splošno pravilo investiranja ali varčevanja pravi, da se lahko s podaljševanjem časa za investiranje ali varčevanje izpostavljenost do tveganja povečuje. Hkrati daljši časovni horizont pomeni manjšo občutljivost na dnevna, tedenska in mesečna nihanja naložb, kar znižuje tveganje portfelja.

 

NE LOVITE DNA IN VRHA TEČAJEV, A IZKORISTITE PRILOŽNOSTI
V času padanja tečajev se pojavljjo priložnosti – kupovati poceni. A kako naj vemo, kje je dno? Bi lahko kupili še bolj poceni ali smo pravo priložnost že zamudili? Če bi se radi izognili temu ugibanju, je dolgoročno varčevanje v skladih dobra izbira. Izpostavljenosti nakupom ob nepravem času se lahko izognete tako, da se varčevanj lotite postopno mesečno.

 

RAZPRŠITE SVOJA SREDSTVA
Diverzificirajte jih na globalni ravni in na več investicijskih razredov, od na primer nizko tveganih naložb, kot so bančni depoziti, denarni skladi, obveznice in obvezniški skladi, žlahtne kovine ali nepremičnine, do višje tveganih delnic, delniških skladov in visoko tveganih ter špekulativnih naložb, kot so ozko usmerjene naložbe. Treba se je zavedati, da se je tem zadnjim primerno izpostaviti le v manjšem odstotku celotne investicije, upoštevajoč subjektivno sprejemanje tveganja. Donosi so potencialno visoki, a niso zagotovoljeni in »vroča« zgodba se lahko kaj hitro obrne v bolečo negativno izgubo. Za nepoučene vlagatelje ozko usmerjene naložbe niso primerne. Prav tako je zelo pomembna dodatna previdnost pri večjih vplačevanjih v neregulirane zgodbe ali projekte. Zapomnite si: ne nosite vseh jajc v eni košari.

 

PREVERITE, KOMU ZAUPATE V UPRAVLJANJE SVOJA SREDSTVA
Ni vseeno, pri kom varčujete. Pri izbiri družbe za upravljanje upoštevajte zgodovino delovanja, velikost sredstev v upravljanju, profesionalnost, etičnost finančnih svetovalcev, strokovnost in uspešnost upraviteljske ekipe in stroške. Izberite strokovnjake, ki jim lahko zaupate. Premoženje skladov družbe KD Skladi upravljajo priznani strokovnjaki, ki za uspešno upravljanje prejemajo številna slovenska in tuja priznanja.

 

PREVERITE STROŠKE
Na kaj morate biti pozorni? Poiščite odlično družbo za upravljanje, ki vaša sredstva upravlja na najbolj učinkovit način. Višina celotnih stroškov poslovanja na dolgi rok pomembno vpliva na višino privarčevanih sredstev Preverite celotne stroške poslovanja pri vašem finančnem svetovalcu.

 

REDNO SPREMLJAJTE SVOJE NALOŽBE
Vaša prihodnost je vaša odgovornost. Priporočamo, da vsaj enkrat na leto preverite svoje naložbene cilje in zastavljeno strategijo ter ocenite, kdaj boste potrebovali svoja sredstva. Situacija na kapitalskih trgih se nenehno spreminja in vaša dolžnost je, da preverite, ali se vaš naložbeni portfelj še sklada z vašo varčevalno zgodbo.

O avtorju: Katja Bogataj Kopriva

Strokovna finančna svetovalka z dolgoletnimi izkušnjami v industriji vzajemnih skladov. V družbi Generali Investments (prej KD Skladi) je že od leta 2006. Njen vsakdanji izziv sta zadovoljstvo strank družbe ter uspešno plemenitenje njihovih portfeljev.