VARČUJTE S 50 % NIŽJIMI VSTOPNIMI STROŠKI

Samo do konca oktobra.

Več

7 korakov
za pametno varčevanje

V 7 korakih ugotovite, na kaj morate biti pozorni pri varčevanju za uresničitev svojega cilja.

Oglejte si korake

1

Načrtno varčevanje

Tako kot se razlikujemo po življenjskem slogu, željah in potrebah, se razlikujemo tudi po tem, za kaj in na kakšen način varčujemo.
Odgovorite si na tri vprašanja.

 • Ali vem, koliko sredstev imam na voljo za varčevanje?

  Do tega zneska pridete tako, da ugotovite, kakšnega deleža mesečnih prihodkov ne porabite za tekoče mesečne potrebe ali večje nakupe v bližnji prihodnosti in ga lahko namenite za dolgoročno varčevanje.

 • Ali vem, koliko želim privarčevati?

  Z odgovorom na to vprašanje določite finančni cilj.

 • Ali vem, koliko časa imam na voljo za varčevanje?

  Določite časovni horizont varčevanja, saj to vpliva na izpostavljenost tveganju in tudi odločitvi, v katere naložbe vlagati.

2

Izberite način varčevanja

Izberite način vplačevanja zneskov, kot vam ustreza. Za vplačila ne lovite nizkih tečajev in ne čakajte »pravega trenutka«, saj ga je možno prepoznati šele, ko je že mimo. Izkoristite pa priložnosti, ki se vam ponujajo.
Ne lovite nizkih tečajev za vplačila, izkoristite pa priložnosti, ki se ponujajo.
Imate dve možnosti.

Enkratno vplačevanje

Varčujete lahko z enkratnimi različno visokimi zneski v različnih obdobjih.

Mesečno vplačevanje

Varčujete lahko postopno mesečno z varčevalnimi načrti in izkoristite metodo povprečne nakupne vrednosti. Hkrati je to najcenejša oblika varčevanja, saj se vstopni stroški ne zaračunavajo.

3

Ocenite svojo stopnjo tveganja

Vsak vlagatelj ima svoj vlagateljski profil. Ko se odločamo za naložbe, so nekateri zadržani in se jim zdi varnost pomembnejša od višine donosa. Drugi se odločajo drzneje, pripravljeni so se soočiti tudi z nekoliko večjimi padci vrednosti naložbe, če menijo, da bo ta dolgoročneje zato prinesla več.

Pri identifikaciji svojega profila morate upoštevati svojo »subjektivno« nagnjenost k tveganju (oziroma koliko bi si želeli tvegati) in hkrati tudi svojo »objektivno« nagnjenost k tveganju (koliko tveganja si glede na svoje finančno in socialno stanje realno lahko privoščite).

4

Razpršite svoje naložbe v skladu s svojim profilom

Svoj portfelj naložb morate vedno razpršiti na tak način, da vas morebitna izguba pri eni vrsti naložb ne bo ogrozila.
Obstaja pa še ena možnost: z enim vplačilom v varčevalni načrt KD Skladov v višini že od 30 evrov naprej se vaše vplačilo avtomatično razporedi med tri ali štiri vnaprej izbrane sklade v vnaprej določenih razmerjih. S tem izpolnite prvi pogoj plemenitenja: razpršenost svojih naložb in uravnoteženost, s tem pa optimalen, tveganju prilagojen donos in dolgoročnejšo stabilnost.

5

Preverite stroške

Na kaj morate biti pozorni?
Poiščite odlično družbo za upravljanje, ki vaša sredstva upravlja na najbolj učinkovit način. Višina celotnih stroškov poslovanja na dolgi rok pomembno vpliva na višino privarčevanih sredstev.

Preverite celotne stroške poslovanja pri vašem finančnem svetovalcu.
Celotni stroški poslovanja imajo na višino vaših naložb učinek obrestno-obrestnega računa. Z daljšanjem obdobja varčevanja so učinki večji.

6

Svoje sredstva zaupajte v upravljanje najboljšim

Ni vseeno, kdo je vaš partner pri naložbah.

Pri izbiri družbe za upravljanje upoštevajte:

 • zgodovino delovanja,
 • velikost sredstev v upravljanju,
 • profesionalnost,
 • etičnost finančnih svetovalcev,
 • strokovnost in uspešnost upraviteljske ekipe
 • in stroške.

Izberite strokovnjake, ki jim lahko zaupate.

Premoženje skladov družbe KD Skladi upravljajo priznani strokovnjaki, ki za uspešno upravljanje prejemajo številna slovenska in tuja priznanja.

Kakovost produktov in storitev družbe KD Skladi prepoznavajo domače in tuje strokovne institucije.

Družba je vsa leta v vrhu slovenskih družb za upravljanje tako po višini sredstev kot po kakovosti upravljanja. V letu 2017 je 6 podskladov našega krovnega sklada prejelo kar 10 nagrad za najboljši sklad v zadnjem 3- in/ali 5-letnem obdobju, družba KD Skladi pa je bila še drugič zapored razglašena tudi za najboljšo družbo za upravljanje premoženja v Sloveniji. Ta naziv smo prejeli že četrtič v 7-letni zgodovini podeljevanja.

7

Redno spremljajte naložbe

Vaša prihodnost je vaša odgovornost. Priporočamo, da vsaj enkrat na leto preverite svoje naložbene cilje in zastavljeno strategijo ter ocenite, kdaj boste potrebovali svoja sredstva. Situacija na kapitalskih trgih se nenehno spreminja. Periodično preverjajte, ali se vaš naložbeni portfelj še sklada z vašo varčevalno zgodbo.

Prenos naložb znotraj KD Krovnega sklada je brezplačen. Vaše naložbe lahko prilagajate razmeram na kapitalskih trgih.

Vse informacije so vam na voljo na brezplačni številki

BREZPLAČNI TELEFON

Pri KD Skladih vam je med drugim na voljo tudi brezplačna mobilna aplikacija, s katero lahko ves čas spremljate svoje naložbe.

Naredite naslednji korak

Zaupajte nam svoje kontakte in 1x mesečno boste prejeli v vaš nabiralnik nasvet o varčevanju.

Pridite na posvet k strokovnjaku

Zaupajte nam svoje želje, sprejemljivo stopnjo tveganja, višino sredstev, ki jih želite oplemenititi in čas, ki ga imate na voljo za plemenitenje. Tako bomo skupaj najlažje sestavili portfelj skladov ali pripravili varčevalni načrt za vas.

NE ZAMUDI

VARČUJTE S 50 % NIŽJIMI VSTOPNIMI STROŠKI

do konca oktobra! *

x